Zeleninová polévka s bílými fazolemi a semínky
S přicházejícím čím dál více chladnějším počasím potřebuje náš organismus zahřát a je také náchylnější k různým onemocněním. A právě taková polévka může být výborným zahřívacím i léčebným prostředkem, i když samozřejmě ne jediným :) Díky chilli, které obsahuje kapsaicin působí jako antibiotikum a pomáhá také uvolnit ucpaný nos díky jeho ostré pálivosti a podporuje tak sekreci a očistu nosní sliznice. Jablečný ocet zase pomáhá bojovat například s nachlazením, působí antibakteriálně a zmírňuje bolesti v krku. Takže pokud vás zrovna trápí nějaké to nachlazení, bolí vás v krku nebo máte ucpaný nos zkuste si připravit tento krásně rudý elixír zdraví :)
Příprava je v podstatě velmi jednoduchá a opět je tento recept spíše takovou inspirací takže přesné množství surovin neuvádím a navíc také záleží na tom pro kolik strávníků se bude polévka vařit :)
Co bude potřeba si nachystat :
- červenou řepu (asi 1 středně velký kus)
- mrkev (2 ks)
- petržel (1 ks)
- celer (1/4)
- brambory (2 ks)
- uvařené bílé fazole
- jablečný ocet
- sůl
- chilli
- bobkový list
- nové koření
- polévkové bylinky (sušené Kotanyi)
olivový olej (2 lžíce)
slunečnicová a dýňová semínka
lahůdkové droždí (1 lžíce)
Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na libovolně velké kusy (s krájením mi pomáhal syn takže jsme měli větší kusy) a všechno dáme do připraveného hrnce. Přidáme koření, olivový olej a všechno zalijeme vodou tak, aby byla všechna zelenina ponořená. Až je téměř všechno měkké přidáme uvařené fazole a ještě společně krátce povaříme. Uvařenou polévku pak už jen dochutíme lahůdkovým droždím a jablečným octem. Na talíři sypeme semínkama.
Chilli podporuje zdraví a odolnost organismu a zároveň působí preventivně. Obsahuje alkaloid kapsaicin, který dává silný, štiplavý a pikantní charakter. Zároveň má antibakteriální, antikarcinogenní, analgetické a antidiabetické účinky. Snižuje hladinu LDL cholesterolu u obézních lidí a podporuje hubnutí. Je bohatým zdrojem vitamínu C, vitamínů B jako je niacin, B6, B1 a dále obsahuje vitamín A čímž dokáže chránit organismus před volnými radikály vznikajících při stresu nebo při onemocnění. Z minerálních látek obsahuje draslík, mangan, železo a hořčík. Při problémech s jícnem se doporučuje chilli raději vyvarovat.
Jablečný ocet obsahuje plno vitamínů, minerálů, antioxidantů a pro jeho široké blahodárné účinky se mu přezdívá elixír mládí. Najdeme v něm jablečný pektin, kyselinu octovou, kyselinu listovou a pantotenovou, vitamín C, B1, B2, B6, beta karoten, biotin a niacin. Dále pak železo, fosfor, sodík, vápník, hořčík a draslík. Podporuje zdravé trávení, metabolismus, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá štěpit tuky. Působí antibakteriálně, antimykoticky a pročišťuje organismus od nahromaděných zplodin v těle. Posiluje imunitu, pomáhá při únavě, při pálení žáhy, působí proti bolestem v krku, pomáhá při nedostatečné srážlivosti krve, vysokém krevním tlaku, artritidě, chřipce, bolestech hlavy a při mírných otocích končetin.
Červená řepa obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu, vápník, hořčík, železo, sodík, draslík, vitamín A, B, C a důležitý antioxidant betanin. Konzumací řepy se zvyšuje odolnost organismu, může být pomocníkem při léčbě rakoviny, podporuje trávení, snižuje špatný cholesterol a pročišťuje střeva. Doporučuje se i během těhotenství, kdy pomáhá při zdravém vývoji plodu. Prospívá při tvorbě červených krvinek a je tak vhodná při chudokrevnosti. Pomáhá i při chřipce a nachlazení a při potížích, které vyvolává menopauza, po rekonvalescenci při borelióze a klíšťové encefalitidě, podporuje nervový systém, vyživuje nervy a pozitivně působí tvorbu inzulínu.
Petržel obsahuje silici, která podporuje vylučování moči a má silný dezinfekční účinek, podporuje také prokrvení močového ústrojí a díky tomu je považována za silné afrodiziakum. Dále obsahuje flavonoidy, které mají velmi dobrý vliv na fungování organismu, obzvláště na cévy. Petržel je také zdrojem karotenoidů, které mají schopnost přeměnit se v těle na vitamin A, důležitý pro zdraví oči. Vitamín C obsažený v petrželi podporuje imunitu a spolu s vitaminem E chrání tělo před volnými radikály, které mohou vyvolat Alzheimerovu chorobu nebo rakovinu. Najdeme zde i komplex vitamínů B, minerálních látek a stopových prvků jako je draslík, vápník, hořčík, mangan, železo a chlór. Těhotné ženy by měly konzumovat petržel s mírou jelikož vysoké dávky petržele mohou způsobit stahy dělohy a tím vyvolat předčasný porod.
Lahůdkové droždí - jedná se o neaktivní sušené vločky droždí, které projdou teplotou nad 40°C a nedají se proto použít jako klasické kvasnice. Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, která je pro lidský organismus velmi důležitá a je výborný antioxidant. Lahůdkové droždí pomáhá vyživovat nehty, vlasy a pokožku. Podílí se na tvorbě červených krvinek, je důležité pro metabolické funkce a trávicí systém. Pomáhá tedy nastartovat metabolismus, zlepšuje soustředění a paměť, revmatismus, zánět spojivek, problémy s trávením nebo deprese.
Bílé fazole obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, bílkoviny, ale syrové obsahují jedovatou látku phasin, která může způsobit střevní potíže nebo otravu! Obsahují komplex vitamínů skupiny B, provitamin A.
Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.
Olivový olej obsahuje zdravé mononenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a na suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav chrupu. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.
Mrkev obsahuje vlákninu, antioxidanty a vit. A, které tělo nejvíc využije nastrouháním mrkve než jen kousáním.
Brambory obsahují draslík, vit. C, B, hořčík, zinek, železo a hodně vlákniny.
Slunečnicová semínka obsahují vit. E, B1, hořčík, železo, vápník. Mají vysoký obsah tuku, poměrně dost bílkovin a jen málo sacharidů. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a jsou dobře stravitelná. Zlepšují elastičnost kůže, doporučují se při ekzémech, suché a popraskané kůži, posilují nehty a vlasy. Dále jsou vhodné při stresu, depresi, nespavosti a nervozitě. Diabetici je dobře snáší, jsou vhodná pro těhotné a kojící ženy, sportovce, anemiky, oslabené po nemoci. Mají antikarcinogenní účinky.
Dýňová semínka obsahují vit. E, B, fosfor, hořčík, mangan, železo, měď a fytosteroly, které dokážou snížit hladinu cholesterolu. Zlepšují spánek a předchází depresím. Jsou bohatá na zinek a chrání tak tělo před osteoporózou. Zmírňují zánět při artritidě, působí proti parazitům a tasemnicím, jsou dobrá pro zdraví prostaty. Působí také proti akné, zlepšují kvalitu vlasů i nehtů.
Celer bulvový má minimální množství kalorií, spoustu vitaminů a minerálů. Obsahuje vit. C, vápník, hořčík, draslík, fosfor. Chrání naše tělo před plísněmi a bakteriemi, uklidňuje žaludek i střeva. Je vhodný k očistě těla a působí jako afrodiziakum.