Zdravé vegan sušenky bez lepku

07.03.2021


Sušenky jsou velmi oblíbeným mlsáním pro mnohé z nás a hlavně pro děti, ale většina kupovaných sušenek, které se tváří zdravě vůbec zdravé nejsou. Obsahují spoustu cukru v horším případě glukózový nebo fruktózový sirup, ztužené tuky,.... Tak co si raděj připravit tyto jednoduché sušenky sami? V receptu je použitý i protein, ale ten můžeme nahradit moukou nebo ovesnýma vločkama. 



Suroviny na 1 velký plech (24 ks):

  • 100g bezlepkových ovesných vloček (rozmixujeme)
  • 100g bílé směsi Doves Farm (můžeme ji nahradit i jinou bezlepkovou moukou, ale pak se může lišit množství přidané tekutiny)
  • 50g proteinu (25g bio rýžového + 25g hrachového)
  • 50g mandlí (rozmixujeme nebo nasekáme)
  • 3g jedlé sody
  • 30g nerafinovaného kokosového oleje
  • 50g čekankového sirupu
  • 50g javorového sirupu (můžeme použít třeba i med, třtinovou melasu, datlový sirup, sukralozu, xylitol, erythritol nebo přírodní třtinový cukr)
  • 35g hořké vegan čokolády - nasekáme ji
  • 150g vody


Nejdříve smícháme sypké suroviny a k nim přidáme zbytek tekutých surovin. Pomocí vidličky nebo lžíce všechno promícháme. Těsto na sušenky by se nemělo ani moc lepit, ale ani rozsýpat. Pak pomocí lžičky klademe na plech s pečícím papírem malé hromádky, které vytvarujeme. Nakonec nahoru přidáme nasekanou čokoládu, kterou lehce vtlačíme do těsta. Sušenky pečeme v předehřáté troubě na 170°C dokud nejsou sušenky zlaté což je přibližně asi 20 - 30 minut.

 


Rýžový protein - obsahuje esenciální aminokyseliny, vitamíny B, E a vlákninu. Nalezneme v něm jen minimum látek, které by měly způsobovat alergii, proto je vhodný i pro alergiky a citlivé jedince.

Hrachový protein - snižuje cholesterol, obsahuje BCCA aminokyseliny, které se zpracovávají přímo ve svalstvu nikoli v játrech a tím pádem se podílí na efektivní stavbě svalové tkáně a regeneraci svalů.
Čekankový sirup má vysoký obsah prospěšné vlákniny 71 %, glykemický index menší než 5, obsah cukru méně než 5 %, je bez lepku, laktózy a konzervantů. Má pozitivní vliv na střevní mikroflóru čímž prospívá imunitnímu systému. Po požití nedochází k nárůstu hladiny glukózy v krvi a koncentraci inzulínu ani u lidí s glykemickými poruchami. Vláknina napomáhá ke zlepšení činnosti střev a vyprazdňování.
Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.
Ovesné vločky (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.

Mandle jsou vhodné pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby díky minerálům, které obsahují (hořčík, vápník, draslík, zinek, železo). Dále obsahují velké množství vlákniny a působí tak preventivně proti zácpám. Antioxidanty, které chrání srdce a cévy a působí proti stárnutí. Obsahují sice vysoké množství tuků, ale prospěšných, které pomáhají k udržení váhy a tělu prospívají pokud je nebudeme konzumovat pražené, solené a nebo jen ve formě ořechového másla. Trávení mandlí, které musíme rozkousat je totiž úplně jiné než trávení mandlového másla (což platí u všech ořechů jen poměr přijaté energie z ořechů v přirozené formě se u různých druhů ořechů lehce liší). Výzkumy ukazují, že pokud konzumujeme mandle v přirozené formě tak z nich přijmeme co se týká energetického příjmu pouze 70% z celkového množství, které si dáme. Ale pokud konzumujeme mandlové máslo tak naše tělo přijme veškerý energetický příjem, který například 1 lžíce mandlového másla obsahuje. 
Javorový sirup obsahuje draslík, vápník, mangan a zinek (zinek a mangan jsou důležité pro naši imunitu), železo, fosfor, vitamin B a riboflavin. Javorový sirup působí protizánětlivě, má antioxidační účinky a chrání cévy. I přes všechna pozitiva s javorovým sirupem šetříme jelikož je to stále jen sladidlo :)