Veganské bezlepkové karbanátky
Zhruba na 20 kousků těchto veganských karbanátků, které jsou výborné jen tak s jakýmkoliv zeleninovým salátem tak třeba i se šťouchanými bramborami budeme potřebovat 380g na jemno nastrouhané mrkve, 300g pohanky lámanky v syrovém stavu, 300g uvařeného zeleného hrachu, 50g Tahini, čerstvou petrželovou nať, sůl, chilli a já přidala ještě trochu koření ,,čubrica,,
Všechno společně dohromady propracujeme a hmotu necháme chvíli odstát (chvíli to dá práci než mrkev pustí vodu a pohanka si zase tu vodu nabere, ale s trochou trpělivosti se ,,dílo,, určitě podaří) a namočenýma rukama tvarujeme malé karbanátky, které pokládáme na plech s pečícím papírem a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi na 180°C půl hodinky,... prostě do zlatova :)
Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a (rutinu?). Má velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Pomáhá zvyšovat pružnost cév a snižuje hladinu LDL cholesterolu.
Mrkev obsahuje vlákninu, antioxidanty a vit. A, které tělo nejvíc využije nastrouháním mrkve než jen kousáním.
Hrách obsahuje hodně vit. A, B, velké množství bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny. S kombinací obilovin se aminokyselinové spektrum bílkovin hrachu dorovná a poskytuje tak plnohodnotné bílkoviny.
Tahini (sezamová pasta) je jedním z nejlepších zdrojů vápníku, podporuje vytrvalost a soustředění a celkovou psychickou i fyzickou odolnost. Podporuje látkovou výměnu v těle, zdraví srdce, cév, očí, sliznic, vlasů a nehtů a celkovou obranyschopnost organismu.
Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.
Petrželová nať je superpotravina, která čistí naši krev. Obsahuje silicovou směs, která nás chrání před vznikem nádorů. Dále obsahuje flavonoidy, které mají antioxidační účinky. Také obsahuje vitamín C, který podporuje imunitní systém. Chlorofyl v petrželové nati nám čistí krev a tvoří nové červené krvinky. Petrželová nať je také zdrojem kyseliny listové, která má schopnost redukovat úroveň homocysteinu (homocystein je zprostředkovatel zánětů spojených s kardiovaskulárním onemocněním a degenerací mozku). Petržel je také velmi močopudná a tím pádem snižuje krevní tlak a zlepšuje funkci ledvin. Zmírňuje astma, alergie, bronchitidu, otoky, celulitidu a během porodu dokáže dokonce stimulovat děložní stahy.
Ledový salát má vyvážený poměr vitamínů, minerálů, bílkovin, vlákniny a sacharidů. Obsahuje železo, hořčík, zinek, sodík, selen, mangan, fosfor, omega 3 a 6 mastné kyseliny, betakaroten, kyselinu listovou, vit. A, B, C, E, K. Zlepšuje trávení, podporuje imunitní systém, tvorbu kostní tkáně, červených krvinek, působí močopudně, odbourává stres a může dokonce pomoci s kvalitou spánku.