Vegan žampionová omáčka s těstovinami bez lepku
Už jste někdy slyšeli o těstovinách z luštěnin? Pokud ne tak je vám teď velmi ráda představím. Jsou vhodné nejen pro lidi, kteří mají problémy s lepkem, ale pro všechny, kteří chtějí obohatit svůj jídelníček a občas bojují s časem. Na těchto těstovinách je totiž skvělé, že jsou uvařené během chvilky a dají se kombinovat naprosto s čímkoliv. Jsou vhodné například na přípravu těstovinových salátů nebo jako příloha. Obsahují vyšší podíl bílkovin což ocení snad každý z nás. Ráda je kupuji v akčním balení 3+1 (kombinace těstovin z cizrny, červené čočky, zeleného hrachu a pohanky-ta se samozřejmě neřadí do luštěnin), protože cena je takto víc než příznivá.
Tak a teď k receptu na žampionovou omáčku, co budeme potřebovat:
(množství na 2 porce)
- 400g čerstvých žampionů
- 1 cibuli
- 1 pórek
- 1 lžíci oleje (olivového)
- 1 lžíci lahůdkového droždí
- sůl, pepř, kurkumu
- ,,smetanu´´ z kešu ořechů - 20g kešu ořechů nejlépe přes noc namočených rozmixujeme s 80g vody
- 100g vody na podlití omáčky (podle potřeby)
Nejprve si nakrájíme cibuli, pórek, žampiony a připravíme si ,,smetanu´´ z kešu ořechů. Pak už jen na oleji orestujeme cibuli, pórek a žampiony za stálého promíchávání. Až žampiony zmenší svůj objem přidáme koření a smetanu z kešu ořechů a chvíli všechno provaříme. Já nakonec ještě přidala asi zhruba 100g vody, protože mi přišla omáčka hodně hustá.
Těstoviny jsem namíchala půl na půl z červené čočky a z cizrny a uvařila je podle návodu.
Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.
Pórek je vysoce výživná zelenina, která je lékem na několik nemocí. Je dobrým zdrojem vlákniny a dále obsahuje vitamín C, K, A, draslík, vápník, fosfor a železo. Má protirakovinné účinky, chrání před onemocněním srdce, bojuje proti infekcím a zánětlivým onemocněním, zlepšuje trávení, udržuje zdravý cholesterol, je dobrý pro těhotné ženy, posiluje kosti, zabraňuje anémii, zlepšuje zrak, působí jako antioxidant a také jako afrodiziakum, posiluje nervový systém a podporuje krásu vlasů a pleti.
Cibule pomáhá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu. Pomáhá při zánětu močových cest, astmatu, při nepravidelné menstruaci, cukrovce, zácpě a bodnutí hmyzem. Obsahuje vit. C, A, B2, B1, křemík, draslík a síru.
Olivový olej obsahuje zdravé mononenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a na suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav chrupu. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.
Lahůdkové droždí - jedná se o neaktivní sušené vločky droždí, které projdou teplotou nad 40°C a nedají se proto použít jako klasické kvasnice. Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, která je pro lidský organismus velmi důležitá a je výborný antioxidant. Lahůdkové droždí pomáhá vyživovat nehty, vlasy a pokožku. Podílí se na tvorbě červených krvinek, je důležité pro metabolické funkce a trávicí systém. Pomáhá tedy nastartovat metabolismus, zlepšuje soustředění a paměť, revmatismus, zánět spojivek, problémy s trávením nebo deprese.
Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.
Žampiony obsahují vit. B, D, fosfor, draslík. Mají antivirotické, protizánětlivé a antidiabetické účinky. Jsou účinné proti nejrůznějším alergiím a podporují imunitní systém.
Kešu ořechy pomáhají při anémii, regulují hladinu cholesterolu a působí jako přírodní antidepresivum. Zlepšují vzhled pokožky, pomáhají při zažívacích obtížích, snižují krevní tlak a podílejí se na tvorbě spermií. Jsou zdrojem bílkovin. Obsahují řadu vitamínů skupiny B a minerálů jako je železo, zinek, mangan, měď, hořčík, kyselinu listovou a omega 3 a 6.