Vegan vanilkové rohlíčky bez lepku
Tyto vanilkové rohlíčky jsou extra křehké takže se s nimi musí zacházet opravdu velmi opatrně a to díky použitému kokosovému oleji. Jelikož jak se kokosový olej dostane na pokojovou teplotu vše pak ´´taje´´ a rohlíčky také :) Nicméně mě chuťově vyhovují a pokud je skladujeme v chladu (kde ztuhnou) a pak je rovnou ochutnáváme není ta jejich křehkost zase takový problém. Místo kokosového oleje by šel určitě použít rostlinný margarín Alsan - https://www.nutrado.cz/detail/0687/ , ale vyzkoušeno to nemám.
Suroviny na 2 plechy:
- 200g bezlepkové směsi Doves Farm - https://www.lekarna.cz/smes-bila-bez-lepku-1000g/#vice-informaci
- 200g pohankové mouky Pernerka - https://pernerka.cz/sortiment/pohankova-celozrnna-hladka-mouka/
- 80g rozmixovaného nerafinovaného třtinového cukru - tady je moc důžité použít cukr moučku jinak se cukr přemění na krystalky, které budou v rohlíčcích stále křupat :)
- 2 vanilkové cukry - rozmixujeme je společně se třtinovým cukrem
- 150g mletých vlašských ořechů
- 150g nerafinovaného kokosového oleje pokojové teploty
Opět všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které si rozdělíme na menší kousky. Při tvoření rohlíčků se snažíme pracovat co nejrychleji, aby se nám těsto moc neroztopilo. Nakrájené kousky můžeme také dát do lednice a vždy po jednom kousku těsto vytahovat a tvořit z něj rohlíčky. Postupně z každého kousku vyválíme váleček, který nakrájíme na kousky. Každý kousek stočíme do tvaru rohlíčku a rovnou ho dáváme na připravený plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C přibližně 30 minut. Záleží opět na velikosti rohlíčků. Jak začnou růžovět tak jsou hotové. Z plechu je sundáváme až úplně vychladlé jinak se celé polámou. Rohlíčky se pečou trošku déle než ty klasické a také zůstavají mnohem déle horké. Takže pozor na popálení jazyka při nedočkavém ochutnávání :) Vychladlé rohlíčky obalujeme v rozmixovaném třtinovém cukru. Kdo bude chtít může přimíchat ještě i vanilkový cukr.
Rohlíčky skladujeme v chladu.