Vegan sýr z vlašských ořechů
Sýr z vlašských ořechů můžeme dochutit vždy jinak takže můžeme mít plno různých druhů sýru a není třeba držet se jen sušených rajčat, ale jde je vyměnit třeba za olivy, bylinky, pepř, chilli atd.
Suroviny zhruba na 2 větší porce :
- 40g vlašských ořechů
- 80g vody
- 20g nakrájených sušených rajčat v oleji
- sůl, pepř, oregano
- 6g psyllia + 50g vody - smícháme a necháme nabobtnat
Nejdříve smícháme psyllium s vodou. Pak rozmixujeme ořechy s vodou do krémové konzistence. Čím hustější ořechovou směs vytvoříme tím bude i sýr pevnější. Přimícháme koření, rajčata a vzniklý gel z nabobtnaného psyllia a všechno dobře promícháme. Takto připravený sýr dáme do vhodné nádoby vyložené sáčkem nebo potravinovou folií a uložíme nejlépe přes noc do lednice.
Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.
Vlašské ořechy obsahují důležité omega 3 nenasycené mastné kyseliny, vit. E, B1, B2, B5, B6, B9, C, vápník, hořčík, železo, zinek, draslík. Mají dobrý vliv na psychiku a trávení. Udržují zdravou pokožku, nehty a vlasy, snižují krevní tlak a snižují špatný cholesterol. Působí protizánětlivě, antioxidačně, zlepšují paměť a soustředěnost, prevence Alzheimerovy choroby.