Vegan sušenka s hrachovým proteinem bez lepku
Pokud máte rádi sladké snídaně stejně jako já a nechcete stále jíst jen kaše (i když i tak jsou pro mě stále nejlepší) doporučuji vyzkoušet třeba právě tuto sušenku. Variant může být samozřejmě spousta. Já jsem tentokrát měla chuť vyzkoušet směs ořechů, kakaové boby a doladit chuť citronovým cukrem. Díky hrachovému proteinu a Psylliu taková snídaně zasytí na celé dopoledne.
Na 1 porci potřebujeme (1 velká sušenka):
- 10g-15g hrachového proteinu (Natu Bio)
- 50g rozemletých ovesných vloček bez lepku
- 13g různých ořechů (pekany, para a lískové ořechy)
- 10g citronového cukru (Amylon Bio)
- 5g Psyllia
- 5g kakaových bobů
- 105g-110g vody
Všechny suroviny smícháme dohromady kromě vody, kterou přidáváme až nakonec. Z připraveného těsta pomocí navlhčených rukou vytvoříme velkou placku, kterou dáme na plech s pečícím papírem a pomocí vidličky ještě dotvarujeme. Pečeme pozvolna v předehřáté troubě zhruba na 170°C
Hrachový protein Natu Bio je skvělý zdroj bílkovin pro všechny ať už jste vegani, vegetariáni nebo sportovci. Je bohatým zdrojem vlákniny, která podporuje trávení, neobsahuje lepek ani laktózu, má dobrou vstřebatelnost a využitelnost. A za mě je chuťově opravdu velmi kvalitní.
Ovesné vločky (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.
Lískové ořechy jsou stravitelnější než mandle nebo vlašské ořechy a poskytují mnoho energie. Jsou dobrým zdrojem tuků, proteinů, vitaminu B1, B6 a minerálů (zejména vápníku, fosforu, hořčíku a manganu). Dr. Valnet, významný francouzský fytoterapeut, upozorňuje na to, že konzumací lískových oříšků lze nejen předcházet ledvinovým kamenům, ale lze je i léčit. Vhodné jsou zejména pro sportovce, mládež, lidi oslabené nemocí a pro těhotné ženy. Listy lískových oříšků pomáhají při křečových žilách a hemoroidech a aplikují se přímo na postižená místa. Prospívají očím, snižují hladinu špatného cholesterolu a napomáhají zpomalovat proces stařecké demence.
Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.
Nepražené kakaové boby obsahují hořčík, síru, železo, mangan, chrom, zinek a měď. Jsou považovány za nejlepší přirozené antidepresivum díky dopaminu a serotoninu. Podporují imunitní systém.
Pekanové ořechy mají sladkou, bohatou, máslovou chuť a texturu a jsou vhodné pro slané a sladké pokrmy. Obsahují hodně vlákniny, mononenasycené tuky, antioxidanty, hořčík, vápník, fosfor, vitamín E, A, beta-karoten, lutein a L-arginin (zlepšuje pružnost stěn tepen a ty jsou pak méně náchylné na krevní sraženiny). Pekanové ořechy podporují kardiovaskulární systém, dobré trávení, pomáhají při hubnutí, snižují riziko rakoviny prsu, podporují zdraví kostí a zubů, mají protizánětlivé a protirakovinné účinky, snižují krevní tlak, snižují riziko mrtvice, posilují imunitu, bojují proti stárnutí a jsou výborné pro zdraví vlasů.
Para ořechy obsahují vit. A, B1, B2, B3, E, D, selen, draslík, hořčík, železo, jsou úžasné pro posílení imunity, zlepšují trávení, zvyšují plodnost u mužů, podporují zdraví mozku a regeneraci tkání a cév. Obsahují bílkoviny, sacharidy a 70 procent tuků. Proto rychle žluknou a je potřeba je uchovávat v chladu.