Vegan salát s majonézou z tofu bez lepku
Na ,,majonézu,, budeme potřebovat 1 balení Tofu natural bez GMO, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci Umeoctu (může být i jakýkoliv jiný ocet), 1 lžíce Tamari, 1 lžičku kvalitní pikantní hořčice, 1 lžičku šťávy z citronu a vodu podle potřeby.
Vše společně rozmixujeme (já použila tyčový mixér) do požadované konzistence takže vodu přiléváme postupně a po troškách. Podle chuti můžeme ještě hotovou ,,majonézu,, osolit a opepřit.
Takhle připravenou ,,majonézu,, jsem smíchala s vychlazenými uvařenými rýžovými těstovinami a zeleninou. Salát jsem pak dala do lednice odležet.
Tofu je bohatým zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku, vit. B a železa. Je lépe stravitelné než sójové boby. Má nízkou hodnotu glykemického indexu takže je vhodné i pro lidi s inzulínovou rezistencí, diabetem nebo v redukčních dietách. Podporuje nervovou soustavu, snižuje hladinu cholesterolu, stimuluje látkovou výměnu. Sója má, ale i své nevýhody a to ty, že je častým alergenem. Obsahuje také fytoestrogeny, které mohou způsobit některé nemoci, neplodnost, nebo dřívější pubertu. Může potlačovat také funkci štítné žlázy nebo omezovat trávení některých stopových prvků a bílkovin. Pokud si vybíráme tofu určitě si vybíráme výrobky označené symbolem bez GMO což znamená, že sója nebyla geneticky modifikovaná.
Umeocet není klasický ocet jelikož je v něm použita kyselina citronová, hodí se do salátů, polévek nebo omáček a nahradí jakýkoliv jiný ocet. Kromě toho, že je kyselý, je i velmi slaný! Vzniká při fermentaci japonských švestiček umeboshi. Pomáhá při žaludečních potížích, pomáhá nastolit acidobazickou rovnováhu, snižuje únavu nebo pálení žáhy. Pomáhá při bolestech hlavy, neutralizuje toxiny a zpomaluje stárnutí pokožky.
Tamari sojová omáčka je bohatá na kvalitní bílkoviny, minerály a stopové prvky. Vyrábí se ze sojových bobů a mořské soli pomocí fermentace.
Olivový olej obsahuje zdravé mononenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a nebo pokud má někdo jen suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje si jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav chrupu. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.
Himalájská sůl růžová obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.