Vegan rychlý bezlepkový koláč s ovocem

25.05.2021


Recept na koláč je opravdu velmi rychlý, jednoduchý a můžeme použít jakékoliv ovoce nebo jen marmeládu, povidla, tofu tvaroh,... atd. Množství surovin je jen do malé zapékací misky takže pokud chcete uspokojit víc mlsných jazýčků dávku zdvojnásobte :)


Suroviny:

  • 50g samokypřící bezlepkové směsi Doves Farm
  • 50g pohankové mouky jemně mleté značky Pernerka
  • 1 lžička psyllia
  • 15g makového oleje nebo jiného
  • 120g sójového slazeného mléka Alpro
  • ovoce
  • 1 lžíce makového proteinu na posypání nebo máku + 1 lžíce strouhaného kokosu


Všechny suroviny vymícháme do hustějšího těsta, nalijeme do vhodné nádoby s pečícím papírem, nahoru naskládáme ovoce a posypeme mákem a kokosem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 30 minut.

Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a (rutinu?). Co se týká množství rutinu v pohance tak se na tohle téma názory liší. Jedna studie uvádí, že větší množství rutinu v pohance je pouze v listech a aby se rutin vstřebal potřebuje k tomu zároveň vitamín C, který pohanka neobsahuje. Dále pohanka obsahuje velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Snižuje hladinu LDL cholesterolu.
Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum. 
Mák je bohatým zdrojem minerálních látek především vápníku. Pak také manganu, hořčíku a fosforu, vit. E, B je vydatným zdrojem vlákniny a kvalitních bílkovin.
Kokos obsahuje hodně nasycených tuků takzvaných triglyceridů, které jsou snadno stravitelné a v těle se snadno zpracují na zdroj energie než aby se ukládaly na tuk.