Vegan rostlinný nápoj z kešu ořechů a mandlí
K výrobě domácího rostlinného nápoje budeme potřebovat 20g kešu ořechů a 30g mandlí, které si přes noc společně namočíme. Ráno vodu slijeme a ořechy několikrát propláchneme. Pak je dáme do mixéru, přidáme 500ml vody, špetku soli a všechno společně rozmixujeme. Asi tak za 3 minuty by měl být rostlinný nápoj hotový. Nakonec už jen nápoj přecedíme a to buď přes speciální pytlík na rostlinné nápoje a nebo já používám obyčejnou silonovou ponožku, kterou natáhnu přes nějakou nádobu, vliji do ní vzniklou směs, ponožku stáhnu a pomalu z ní nápoj vymačkávám do připravené nádoby. Ořechovou drť, která nám zůstane můžeme přidat do kaší, sušenek, tyčinek. Takto připravený rostlinný nápoj vydrží v lednici max. 3 dny. Proto je lepší připravovat si takové množství, abychom ho spotřebovali. Nápoj můžeme použít na přípravu různých koktejlů, kaší, kakaa, při pečení a nebo si ho přisladit třeba medem a pít jen tak :)
Kešu ořechy pomáhají při anémii, regulují hladinu cholesterolu, působí jako přírodní antidepresivum. Zlepšují vzhled pokožky, pomáhají při zažívacích obtížích, snižují krevní tlak a podílejí se na tvorbě spermií. Jsou zdrojem bílkovin. Obsahují řadu vitamínů skupiny B a minerálů jako je železo, zinek, mangan, měď, hořčík, kyselinu listovou a omega-3 a 6.
Mandle jsou vhodné pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby díky minerálům, které obsahují ( hořčík, vápník, draslík, zinek, železo ). Mandle obsahují velké množství vlákniny a působí tak preventivně proti zácpám. Antioxidanty, které chrání srdce a cévy a působí proti stárnutí. Obsahují sice vysoké množství tuků, ale prospěšných, které pomáhají k udržení váhy a tělu prospívají pokud je nebudeme konzumovat pražené a solené:)