Tohle vegan mlsání je opravdu velmi jedlé hlavně pro ty, kteří milují arašídy, arašídové máslo a banány. Nahoře je karobová poleva, která je vhodná zase pro všechny, kteří mají nějaký problém s kakaem a oslazena je pouze 1 lžící datlového sirupu a arašídový krém obsahuje pouze 1 lžíci čekankového sirupu. Takže, i když jde o sladké jídlo můžou si ho dopřát všichni.
Suroviny na těsto:
Banán rozmixujeme pomocí tyčového mixéru, přidáme tekutý kokosový olej, zbytek surovin a dobře promícháme. Vznikne koule těsta, kterou rovnoměrně rukama rozprostřeme na tenkou placku na plech s pečícím papírem. Tloušťku těsta si každý může zvolit podle sebe. Já se snažila o tenčí placku. Ruce si můžeme trošku namočit, aby se na ně těsto nelepilo. Chce to trochu trpělivosti, ale jde to :) Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 20 minut.
Mezitím co se těsto peče si připravíme polevy a nasekáme slané arašídy na posypání.
Karobová poleva - smícháme 2 lžíce bio karobu, 1 lžíci bio datlového sirupu a po troše přidáváme vodu nebo rostlinné mléko. Chceme mít hustotu podobnou Nutelle.
Arašídový krém - smícháme 1 lžíci arašídového másla, 1 lžíci čekankového sirupu a opět po troše přidáváme vodu nebo rostlinné mléko. Hustotu potřebujeme takovou, abychom ji lehce mohli polít povrch karobové polevy, kterou rozetřeme na upečené vychladlé těsto a vše posypeme nasekanými arašídy.
Takto připravený proteinový mls skladujeme v lednici.
Mandlový protein obsahuje vysoký podíl důležitých aminokyselin v rámci celkové bílkoviny = BCAA 16 %, glutamin 23 %, arginin 11 %, esenciální aminokyseliny celkem 33 %. Je vhodný nejen pro vegany. Mandlový protein je skvělým zdrojem bílkovin pro sportovce, vegany i vegetariány. Bílkoviny přispívají k růstu a udržení svalové hmoty a starají se o normální stav kostí. Kromě toho je mandlový protein bohatý také na vlákninu.
Karob nebo-li také ,,svatojánský chléb,, či ,,chléb svatého Jana,, je tmavě hnědé ovoce stromu Ceratonia siliqua, česky Rohovník obecný. Plody tohoto stromu se vysušené semelou na prášek podobný kakau. Karob je zdravější alternativou kakaa, protože v porovnání s ním má vyšší obsah vápníku, méně tuku a kalorií. Obsahuje také vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, draslík, železo, mangan, chrom a měď. Dopřát si ho mohou i lidé, kteří mají alergii na kakao. Karob má vcelku dost vlákniny a tím pádem má vliv na snižování hladiny špatného cholesterolu v krvi a pomáhá při trávení i vylučování.
Datle obsahují draslík, měď, železo, vit. A, B, niacin. Pečují o svěžest a soustředěnost, startují energetickou přeměnu ve všech buňkách a proto jsou ideálním zdrojem na doplnění energie.
Čekankový sirup má vysoký obsah prospěšné vlákniny 71 %, glykemický index menší než 5, obsah cukru méně než 5 %, je bez lepku, laktózy a konzervantů. Má pozitivní vliv na střevní mikroflóru čímž prospívá imunitnímu systému. Po požití nedochází k nárůstu hladiny glukózy v krvi a koncentraci inzulínu ani u lidí s glykemickými poruchami. Vláknina napomáhá ke zlepšení činnosti střev a vyprazdňování.
Arašídy (jedná se o luštěninu) jsou bohatým zdrojem proteinů, zdravých tuků omega-3 a 6 mastných kyselin. Pomáhají chránit mozkové buňky, zlepšují paměť a soustředění. Jsou ovšem i největším alergenem což znamená, že by měl být člověk opatrný při jejich první konzumaci. Arašídy podporují vyprazdňování, zasytí na delší dobu, normalizují hladinu cukru v krvi, působí preventivně proti rakovině a urychlují metabolismus.
Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.
Kokosová mouka má nasládlou chuť takže může nahradit v receptech určité množství sladidel, dodává pocit sytosti a obsahuje vysoké množství bílkovin.
Banán působí blahodárně na náš mozek, na soustavu nervovou, svalovou a trávicí. Je vhodný pro osoby s žaludečními vředy a nemocným žaludkem. Obsahuje vit. skupiny B, vit. A, hořčík, vápník, fosfor a draslík ten má vliv na normalizaci krevního tlaku. Obsahuje také aminokyselinu tryptofan, kterou tělo zpracovává na serotonin a ten je ,,zodpovědný,, za dobrou náladu :) Nezralé banány můžou způsobit plynatost.
Ovesné vločky (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.