Vegan polentový koláč bez lepku

25.02.2020

Tento polentový koláč jde připravit s různým ovocem i drobenkou na mnoho způsobů takže ho lze připravovat stále dokola a neomrzí se. Nedávno jsem použila kompotované broskve a posypala je drobenkou připravenou z 20g kosového oleje a 20g Bio kokosové mouky. Nakonec jsem pak vše lehce pokapala javorovým sirupem. Kombinace broskví a kokosové příchutě byla opravdu výborná. Ale i tato varianta s jablky posypanými mletými vlašskými ořechy a skořicí byla moc dobrá. Záleží jen na vás co si na koláč dáte. Díky přidanému psylliu je těsto poměrně ,,nadýchané´´ a přidáním proteinu se zvyšuje výživová hodnota koláče, který zasytí na dlouhou dobu a hodí se tak skvěle na snídani. Příprava je jednoduchá a rychlá což určitě ocení každý z nás :)

Suroviny na těsto:

  • 150g instantní kukuřičné polenty
  • 40g proteinu z hnědé rýže
  • 40g superproteinu 2.0 s vanilkovou příchutí slazený stévií
  • 20g psyllia
  • 20g javorového sirupu 
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 650g - 700g vody (pokud použijete kompotované ovoce část vody lze nahradit šťávou z kompotu a pak už není ani potřeba těsto přislazovat)

Nejdříve si odvážíme všechny sypké suroviny a společně je promícháme. Pak přidáme olej, javorový sirup - (sirupu může být více, kdo má raději více sladkou chuť, ale pak o přidané množství sirupu je potřeba ubrat vody) a postupně přiléváme vodu a všechno dobře promícháme. Měla by vzniknout taková konzistence, kterou jde v připravené pečící nádobě rozetřít a není ztuhlá. Množství vody se může lehce lišit podle druhu použitých surovin. Čím je těsto hutnější o to víc je pak koláč po upečení tužší. Nakonec pak stačí dát na koláč jen ovoce (na obrázku 250g jablek bez jadřince + 40g mletých vlašských ořechů) podle chuti nebo makovou, ořechovou nádivku či marmeládu. Koláč pečeme v předehřáté troubě zhruba na 170°C asi 45 minut. 

Olivový olej obsahuje zdravé mononenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a na suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav zubů. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.

Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů, chrání tělo před stresem, má protizánětlivé účinky, zbavuje tělo infekcí, účastní se obnovy poškozených tkání a snižuje riziko vzniku onemocnění srdce. Snižuje hodnoty LDL cholesterolu, snižuje inzulinovou rezistenci a tím pomáhá a podporuje funkci inzulinu. Je vhodná i pro diabetiky. Prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a prevence vzniku nádorových onemocnění.

Javorový sirup obsahuje draslík, vápník, mangan a zinek (zinek a mangan jsou důležité pro naši imunitu), železo, fosfor, vitamin B a riboflavin. Javorový sirup působí protizánětlivě, má antioxidační účinky a chrání cévy. I přes všechna pozitiva s javorovým sirupem šetříme jelikož je to stále jen sladidlo :)

Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.

Jablka obsahují vit. C, K, A, E, B1, B2, B6, draslík, mangan, měď, polyfenoly a spoustu vlákniny. Pomáhají bojovat s nadváhou, snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Pomáhají snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu, fungují jako prebiotika a podporují tak zdravé střevní prostředí. Chrání mozek před demencí, sliznici žaludku a jsou pomocníkem při boji s astmatem.

Vlašské ořechy obsahují důležité omega 3 nenasycené mastné kyseliny, vit. E, B1, B2, B5, B6, B9, C, vápník, hořčík, železo, zinek, draslík. Mají dobrý vliv na psychiku a trávení. Udržují zdravou pokožku, nehty a vlasy, snižují krevní tlak a snižují špatný cholesterol. Působí protizánětlivě, antioxidačně, zlepšují paměť a soustředěnost, prevence Alzheimerovy choroby.