Vegan polentová kaše s karamelizovanými švestkami bez lepku

09.09.2019

Příprava této polentové kaše je opravdu velmi jednoduchá. Použila jsem instantní kukuřičnou krupici a tu stačí zalít pouze horkou vodou a nechat chvíli odstát. Na jednu porci používám 50g polenty. Karamelizované švestky připravíme tak, že si nejdříve vypeckujeme asi tak 8 kousků švestek, které opečeme na malé pánvičce nebo v malém kastrůlku na 1 lžíci kokosového oleje s 1 lžičkou cukru a to nejlépe nerafinovaného třtinového cukru. Pak už jen stačí na připravenou polentu dát švestky, které lze ještě dochutit mletou skořicí a vše posypat mákem. 



Nerafinovaný třtinový cukr je zdravější variantou bílého rafinovaného cukru ze kterého byla během zpracování odstraněna melasa a byl vybělený. Kdežto třtinový cukr neprochází procesem chemické rafinace a bělení a neztrácí tak zdraví prospěšné látky jako jsou minerály, stopové prvky, vitamíny, enzymy a vláknina a nezatěžuje tolik organismus. Nadměrné slazení jakýmkoliv cukrem není pro náš organismus zdravé takže s cukrem šetřeme.

Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.

Švestky obsahují pouze vitamin E, ale minerálních látek mají spoustu (vápník, hořčík, fosfor, draslík), dále také obsahují vlákninu, třísloviny a organické látky. Pomáhají při revmatismu, dně, onemocnění ledvin, jater a krevním oběhu. Snižují hladinu cholesterolu a jsou účinné při střevních problémech a zácpě. Sušené švestky a veškeré sušené ovoce vybíráme nejlépe vždy nepřislazované a nesířené.

Mák je bohatým zdrojem minerálních látek především vápníku. Pak také manganu, hořčíku a fosforu, vit. E, B je vydatným zdrojem vlákniny a kvalitních bílkovin.

Kukuřice obsahuje vit. A, vitamíny skupiny B, antioxidanty, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek, kyselinu listovou, niacin a karotenoidy, které podporují zdraví očí. Kukuřice má vysoký podíl vlákniny, která podporuje trávení. Působí proti stresu, svalovým křečím, srdečním arytmiím. Posiluje intelekt a soustředění, udržuje zdravé vlasy a pěknou pleť, podporuje krvetvorbu. Dodává tělu energii snižuje riziko výskytu rakoviny, infarktu, mrtvice a má močopudný účinek.

Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů, chrání tělo před stresem, má protizánětlivé účinky, zbavuje tělo infekcí, účastní se obnovy poškozených tkání a snižuje riziko vzniku onemocnění srdce. Snižuje hodnoty LDL cholesterolu a snižuje inzulinovou rezistenci a tím pomáhá a podporuje funkci inzulinu. Je vhodná i pro diabetiky. Prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a prevence vzniku nádorových onemocnění.