Vegan pesto z medvědího česneku
Na pesto budeme potřebovat 150g listů medvědího česneku, 10g soli a 100ml kvalitního oleje. Já jsem použila na půl olej olivový extra panenský a řepkový.
Nejdříve listy opláchneme a necháme na utěrce okapat, aby sušení listů bylo rychlejší můžeme je přikrýt další utěrkou a vodu z nich vysušovat. Až jsou listy suché dáme si je do nějaké vyšší nádoby, přidáme sůl, olej a tyčovým mixérem rozmixujeme a nebo v nějakém jiném mixéru :) Pesto vlijeme do připravených sklenic a vrch zalijeme ještě olejem. Takto připravené pesto by mělo vydržet v lednici půl roku. Pro zjemnění jdou do pesta přidat různé rozemleté ořechy například vlašské napodobí trochu chuť parmezánu. Připravené pesto můžeme přidávat do zeleninových polévek, rizota, zeleninových salátů, dresingů a nebo ho jen vmíchat do uvařených těstovin.
Medvědí česnek roste podél potoků, v lesích nebo na loukách a určitě vás k němu přivede jeho typická česneková vůně. Je považován za přírodní antibiotikum, antioxidant a bohatý zdroj vitaminu C, ale obsahuje také vit. A, B1, B2, hořčík, vápník, železo, zinek, měď, mangan a hořčiny. Medvědí česnek pročišťuje organismus. pomáhá při nachlazení, podporuje trávení, snižuje krevní tlak, působí jako prevence vzniku krevních sraženin, rakoviny a kardiovaskulárních chorob. Ničí mykózy, nežádoucí střevní bakterie, parazity a zlatého stafylokoka. Podporuje činnost žaludku a působí na závratě, úzkost a nespavost.