Tento recept ocení každý, kdo rád všechny suroviny jen smíchá a pak se tak nějak vaří samo 😊 Jde o něco jako jáhlový nákyp s tofu, jablky, rozinkami a skořicí. Kouzlo spočívá v tom, ze všechno jen smícháme, zalijeme rostlinným mlékem a dáme péct do trouby.
Suroviny na 4 porce:
- 200g jáhel (spaříme je a vodu slijeme)
- 2 velká jablka - nastrouháme buď oloupaná nebo se slupkou
- 1 balení bio tofu natural
- 350g rostlinného mléka - já použila mandlové neslazené Alpro
- 1 citrón - kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme
- mletá skořice
- 20g rozinek
- kdo má rád více sladké může přidat třeba čekankový sirup já už pečené jáhly ničím nepřislazovala jen je upečené polila datlovým sirupem
Jáhly nejdříve spaříme, připravíme si jablka, citrón a tofu, které rozdrobíme. Do mísy nebo pekáče dáme spařené jáhly přidáme citronovou kůru a šťávu, rozinky, rostlinné mléko, tofu, nastrouhaná jablka a vše posypeme skořicí. Lehce lžící promícháme a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C přibližně na 1 hodinu. Pečeme dokud se všechna tekutina nevsákne.
Jáhly obsahují draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, vitamíny skupiny B a vlákninu. Patří mezi komplexní sacharidy, které se do těla uvolňují pomalu. Energie tak vydrží dlouho a je minimální tendence ukládání tuku do podkoží. Mají nízký glykemický index takže jsou vhodné pro diabetiky.
Tofu je bohatým zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku, vit. B a železa. Je lépe stravitelné než sójové boby. Má nízkou hodnotu glykemického indexu takže je vhodné i pro lidi s inzulínovou rezistencí, diabetem nebo v redukčních dietách. Podporuje nervovou soustavu, snižuje hladinu cholesterolu, stimuluje látkovou výměnu. Sója má, ale i své nevýhody a to ty, že je častým alergenem. Obsahuje také fytoestrogeny, které mohou způsobit některé nemoci, neplodnost, nebo dřívější pubertu. Může potlačovat také funkci štítné žlázy nebo omezovat trávení některých stopových prvků a bílkovin. Pokud si vybíráme tofu určitě si vybíráme výrobky označené symbolem bez GMO což znamená, že sója nebyla geneticky modifikovaná.
Rozinky (Bio) obsahují vitamíny skupiny B, C, E, K, A, vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, sodík, zinek, draslík, antioxidanty a aminokyseliny. Mají nízký glykemický index, pomáhají regulovat cukr v krvi, obsahují malé množství tuků, pozitivně působí na trávicí systém, regulují krevní tlak, jsou vhodné při chudokrevnosti a odstraňují z těla škodlivé látky.
Jablka obsahují vit. C, K, A, E, B1, B2, B6, draslík, mangan, měď, polyfenoly a spoustu vlákniny. Pomáhají bojovat s nadváhou, snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Pomáhají snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu, fungují jako prebiotika a podporují tak zdravé střevní prostředí. Chrání mozek před demencí, sliznici žaludku a jsou pomocníkem při boji s astmatem.
Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů, chrání tělo před stresem, má protizánětlivé účinky, zbavuje tělo infekcí, účastní se obnovy poškozených tkání a snižuje riziko vzniku onemocnění srdce. Snižuje hodnoty LDL cholesterolu a snižuje inzulinovou rezistenci a tím pomáhá a podporuje funkci inzulinu. Je vhodná i pro diabetiky. Prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a prevence vzniku nádorových onemocnění.