Vegan pečené jablko bez lepku

19.10.2020

Pečené jablko je zabalené do velmi jednoduchého zdravého bezlepkového těsta, které je připravené během chvilky a všichni, kteří mají rádi tepelně upravená jablka si určitě na tomhle receptu pochutnají. 



Suroviny na 3 porce:

  • 60g bezlepkových ovesných vloček
  • 60g pohankové mouky (Pernerka jemně mletá celozrnná)
  • 60g čerstvě mletých lněných semínek
  • 15g psyllia
  • 15g javorového sirupu
  • mletá skořice
  • 200g vody 

3 oloupaná a vydlabaná jablka + marmeláda podle chuti


Všechny suroviny smícháme dohromady a pomocí rukou dobře propracujeme. Mělo by vzniknout těsto, které se nelepí - něco jako plastelína. Necháme ho stranou a mezitím si připravíme jablka. Těsto rozdělíme na tři stejné díly a každý kousek v ruce roztáhneme (rozmačkáme postupně) na placku. Do každé placky položíme jablko (musí být suché a ne čerstvě umyté jinak na něm těsto špatně drží), které zabalíme tak, aby byl vršek jablka volný. Do prostředku vydlabaného jablka dáme lžičku marmelády. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C přibližně 30 minut.




Ovesné vločky  (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.

Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.

Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů, chrání tělo před stresem, má protizánětlivé účinky, zbavuje tělo infekcí, účastní se obnovy poškozených tkání a snižuje riziko vzniku onemocnění srdce. Snižuje hodnoty LDL cholesterolu, snižuje inzulinovou rezistenci a tím pomáhá a podporuje funkci inzulinu. Je vhodná i pro diabetiky. Prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a prevence vzniku nádorových onemocnění.

Jablka obsahují vit. C, K, A, E, B1, B2, B6, draslík, mangan, měď, polyfenoly a spoustu vlákniny. Pomáhají bojovat s nadváhou, snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Pomáhají snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu, fungují jako prebiotika a podporují tak zdravé střevní prostředí. Chrání mozek před demencí, sliznici žaludku a jsou pomocníkem při boji s astmatem.

Javorový sirup obsahuje draslík, vápník, mangan a zinek (zinek a mangan jsou důležité pro naši imunitu), železo, fosfor, vitamin B a riboflavin. Javorový sirup působí protizánětlivě, má antioxidační účinky a chrání cévy. I přes všechna pozitiva s javorovým sirupem šetříme jelikož je to stále jen sladidlo :)

Lněná semínka obsahují vit. B, C, E, železo, draslík, vápník, hořčík, velmi důležité omega 3 nasycené mastné kyseliny, které mají vliv na fyzické i psychické zdraví. Čistí trávicí soustavu, hlavně tlusté střevo. Působí proti bakteriím, virům, plísním pomáhají bojovat s cukrovkou a zbavují tělo škodlivin. Pro těhotné maminky můžou být pomocníkem při uvolňování porodních cest. Ovšem je velmi důležité jak je konzumujeme. Pokud semínka nerozdrtíme nebo nerozmixujeme tak naším tělem projdou bez užitku. Lněná semínka obsahují bílkoviny, sacharidy a tuky (zhruba 37 procent), a proto se rozemletá semínka rychle kazí. Připravujeme je vždy nejlépe čerstvá.

Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a (rutinu?). Co se týká množství rutinu v pohance tak se na tohle téma názory liší. Jedna studie uvádí, že větší množství rutinu v pohance je pouze v listech a aby se rutin vstřebal potřebuje k tomu zároveň vitamín C, který pohanka neobsahuje. Dále pohanka obsahuje velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Snižuje hladinu LDL cholesterolu.