Vegan ovesná kaše s Tahini bez lepku

24.07.2019

Snídani většinou moc ráda začínám kaší a právě ovesná kaše je jedna z mých nejoblíbenějších a to hlavně v kombinaci, kdy do kaše přimíchám sezamovou pastu Tahini. 

Na jednu porci používám 50g bezlepkových ovesných vloček, které zaliji trochou vody a vařím za občasného promíchávání do změknutí. Jemné bezlepkové vločky jsou uvařené během chvilky. Pak už jen do kaše přidám 1 lžičku Tahini a 1/2 rozmačkaného banánu. Druhou polovinu nakrájím na kolečka a dám ji na kaši a přidám různé ořechy, semínka, ovoce,... Na tuhle kaši jsem přidala směs lesního ovoce (směs je z Kauflandu a poměr cena, kvalita a množství je jedna z nejlepších), 3 kusy para ořechů (což úplně stačí k dennímu pokrytí příjmu selenu), nasekané mandle a goji.


Ovesné vločky (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.

Para ořechy obsahují vit. A, B1, B2, B3, E, D, selen, draslík, hořčík, železo, jsou úžasné pro posílení imunity, zlepšují trávení, zvyšují plodnost u mužů, podporují zdraví mozku a regeneraci tkání a cév. Obsahují bílkoviny, sacharidy a 70 procent tuků. Proto rychle žluknou a je potřeba je uchovávat v chladu. 

Banán působí blahodárně na náš mozek, na soustavu nervovou, svalovou a trávicí. Je vhodný pro osoby s žaludečními vředy a nemocným žaludkem. Obsahuje vit. skupiny B, vit. A, hořčík, vápník, fosfor a draslík ten má vliv na normalizaci krevního tlaku. Obsahuje také aminokyselinu tryptofan, kterou tělo zpracovává na serotonin a ten je ,,zodpovědný,, za dobrou náladu :) Nezralé banány můžou způsobit plynatost.

Maliny obsahují vit. C, A, B, železo, fosfor, zinek, antioxidanty a třísloviny. Podporují imunitu, pomáhají při látkové výměně, působí proti stresu a migréně, čistí střeva a odvádějí z těla přebytečnou vodu. Pomáhají při cukrovce, chudokrevnosti, Alzheimerově chorobě, snižují krevní tlak a cholesterol, snižují ranní nevolnost těhotných žen. Chrání zuby a kosti, podporují zdravý růst nehtů a pomáhají bojovat s plísněmi, kvasinkami a artritidou

Tahini (sezamová pasta) je jedním z nejlepších zdrojů vápníku, podporuje vytrvalost a soustředění a celkovou psychickou i fyzickou odolnost. Podporuje látkovou výměnu v těle, zdraví srdce, cév, očí, sliznic, vlasů a nehtů a celkovou obranyschopnost organismu.

Rybíz obsahuje vit. C, vit. P, pektiny, flavonoidy, působí močopudně, pomáhá při artritidě, průjmu, nachlazení a posiluje žaludek. Řadí se mezi antioxidanty - má potlačující vliv na rozvoj některých demencí a je pomocníkem při boji s rakovinou.

Borůvky obsahují velké množství vitamínu C, antioxidanty, třísloviny, vit. B, A, E, K, železo, mangan, vápník, draslík, fosfor, a zinek. Chrání imunitní systém, působí protizánětlivě, zklidňují zvracení, snižují krevní tlak, pozitivně působí na zrak, a zažívání, snižují cholesterol, snižují cukr v krvi, zpomalují stárnutí, čistí močové cesty a ledviny, pomáhají při nachlazení, slouží jako prevence rakoviny, regenerují tělo a pomáhají proti křečovým žílám. 

Ostružiny obsahují antioxidanty, vit. B, K, E, C, železo, hořčík, draslík, karoteny, lutein, flavonoidy. Podporují správnou funkci svalů, zdraví zubů, zmírňují nachlazení, pomáhají při chemoterapii a ozařování, jsou prospěšné při zánětu plic, revmatismu, cévních chorobách, hemoroidech, snižují cholesterol a pomáhají při průjmech.

Mandle jsou vhodné pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby díky minerálům, které obsahují (hořčík, vápník, draslík, zinek, železo). Dále obsahují velké množství vlákniny a působí tak preventivně proti zácpám. Antioxidanty, které chrání srdce a cévy a působí proti stárnutí. Obsahují sice vysoké množství tuků, ale prospěšných, které pomáhají k udržení váhy a tělu prospívají pokud je nebudeme konzumovat pražené, solené a nebo jen ve formě ořechového másla. Trávení mandlí, které musíme rozkousat je totiž úplně jiné než trávení mandlového másla (což platí u všech ořechů jen poměr přijaté energie z ořechů v přirozené formě se u různých druhů ořechů lehce liší). Výzkumy ukazují, že pokud konzumujeme mandle v přirozené formě tak z nich přijmeme co se týká energetického příjmu pouze 70% z celkového množství, které si dáme. Ale pokud konzumujeme mandlové máslo tak naše tělo přijme veškerý energetický příjem, který například 1 lžíce mandlového másla obsahuje. 

Goji Kustovnice čínská obsahuje 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků a spoustu vitamínů. Dále obsahuje železo, měď, vitamíny skupiny B. Podporuje imunitní systém, tvorbu červených krvinek, snižuje pocit únavy, přispívá k normálnímu energetickému metabolismu a činnosti nervové soustavy. Podporuje správnou funkci srdce, zdravý zrak a zdravý stav sliznic a pokožky.