Vegan nadýchané plněné knedlíky bez lepku
Tyto knedlíky jsou připravené během chvilky a s těstem se velmi dobře pracuje což ocení každý z nás. Chuťově je těsto jemné a ,,nadýchané´´ a tyto knedlíky jsou pro mě naprosto nejlepší jaké jsem kdy vyzkoušela.
Suroviny na 1 porci což je zhruba 6 menších knedlíků:
- 1 balení tofu natural - Lunter (180g)
- 35g pohankové mouky celozrnné jemně mleté - Pernerka
- 20g rýžové krupičky jemné - Extrudo
špetka soli
- 1 kávová lžička šťávy z citronu
Náplň - 6 kusů vypeckovaných sušených švestek přes noc namočených + na posypání 20g mletého máku s 15g Erythritolu + 5g nerafinovaného kokosového oleje na pokapání knedlíků.
Před přípravou knedlíků dáme vařit vodu na knedlíky. Tofu rozmačkáme co nejvíce jak to jen půjde ať už rukou nebo vidličkou, přidáme špetku soli, šťávu z citronu, mouky a rukou vypracujeme těsto. Vypracované těsto si rozdělíme zhruba na 6 stejných kousků. Každý kousek v dlani rozmačkáme na placku, kterou naplníme, dobře zabalíme a tvarujeme do kuličky. Takto připravené knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme zhruba 7 - 8 minut. Jakmile knedlíky vyplavou nahoru necháme je tak minutku vařit. Hotové knedlíky sypeme mákem a pokapeme kokosovým olejem.
Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a (rutinu?). Co se týká množství rutinu v pohance tak se na tohle téma názory liší. Jedna studie uvádí, že větší množství rutinu v pohance je pouze v listech a aby se rutin vstřebal potřebuje k tomu zároveň vitamín C, který pohanka neobsahuje. Dále pohanka obsahuje velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Snižuje hladinu LDL cholesterolu.
Erythritol je nízkokalorické sladidlo, které nezvyšuje hladinu cukru v krvi ani hladinu inzulínu takže je vhodný pro diabetiky a také pro lidi trpící nadváhou.
Tofu je bohatým zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku, vit. B a železa. Je lépe stravitelné než sójové boby. Má nízkou hodnotu glykemického indexu takže je vhodné i pro lidi s inzulínovou rezistencí, diabetem nebo v redukčních dietách. Podporuje nervovou soustavu, snižuje hladinu cholesterolu, stimuluje látkovou výměnu. Sója má, ale i své nevýhody a to ty, že je častým alergenem. Obsahuje také fytoestrogeny, které mohou způsobit některé nemoci, neplodnost, nebo dřívější pubertu. Může potlačovat také funkci štítné žlázy nebo omezovat trávení některých stopových prvků a bílkovin. Pokud si vybíráme tofu určitě si vybíráme výrobky označené symbolem bez GMO což znamená, že sója nebyla geneticky modifikovaná.
Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.
Mák je bohatým zdrojem minerálních látek především vápníku. Pak také manganu, hořčíku a fosforu, vit. E, B je vydatným zdrojem vlákniny a kvalitních bílkovin.
Švestky obsahují pouze vitamin E, ale minerálních látek mají spoustu (vápník, hořčík, fosfor, draslík), dále také obsahují vlákninu, třísloviny a organické látky. Pomáhají při revmatismu, dně, onemocnění ledvin, jater a krevním oběhu. Snižují hladinu cholesterolu a jsou účinné při střevních problémech a zácpě. Sušené švestky a veškeré sušené ovoce vybíráme nejlépe vždy nepřislazované a nesířené.