Vegan mrkvový chlebíček bez lepku
Hlavní ingrediencí mrkvového chlebíčku je instantní kukuřičná polenta. A jelikož neobsahuje žádný přidaný tuk je určitě vhodný pro všechny, které trápí například špatné trávení tuků. Díky většímu množství mrkve je vláčný a krásně voní.
Suroviny
- 330g najemno nastrouhané mrkve
- 35g rozinek
- špetka soli
- nastrouhaná kůra z citronu
- 20g psyllia
- 50g cizrnové mouky
- 150g instantní kukuřičné polenty
- 100g javorového sirupu
- 150g vody
Nejdříve smícháme mrkev s rozinkami, kůrou z citronu, javorovým sirupem a voudou. Přidáme špetku soli, mouku, kukuřičnou polentu, psyllium a všechno dobře promícháme. Vznikne lehce sypká hmota, ale když ji zmáčkneme v míse vařečkou tak drží pohromadě. Těsto dáme do formy s pečícím papírem a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C přibližně na 40 minut.
Mrkev obsahuje vlákninu, antioxidanty a vit. A, které tělo nejvíc využije nastrouháním mrkve než jen kousáním.
Cizrnová mouka je přirozeně bezlepková a vhodná pro bezlepkovou dietu a má vysokou nutriční hodnotu. Obsahuje sacharidy, bílkoviny a vlákninu, která je prospěšná pro trávicí systém. Je bohatá na vitaminy C, B6, kyselinu listovou a železa.
Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.
Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.
Kukuřice obsahuje vit. A, vitamíny skupiny B, antioxidanty, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek, kyselinu listovou, niacin a karotenoidy, které podporují zdraví očí. Kukuřice má vysoký podíl vlákniny, která podporuje trávení. Působí proti stresu, svalovým křečím, srdečním arytmiím. Posiluje intelekt a soustředění, udržuje zdravé vlasy a pěknou pleť, podporuje krvetvorbu. Dodává tělu energii snižuje riziko výskytu rakoviny, infarktu, mrtvice a má močopudný účinek.
Javorový sirup obsahuje draslík, vápník, mangan a zinek (zinek a mangan jsou důležité pro naši imunitu), železo, fosfor, vitamin B a riboflavin. Javorový sirup působí protizánětlivě, má antioxidační účinky a chrání cévy. I přes všechna pozitiva s javorovým sirupem šetříme jelikož je to stále jen sladidlo :)
Rozinky (Bio) obsahují vitamíny skupiny B, C, E, K, A, vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, sodík, zinek, draslík, antioxidanty a aminokyseliny. Mají nízký glykemický index, pomáhají regulovat cukr v krvi, obsahují malé množství tuků, pozitivně působí na trávicí systém, regulují krevní tlak, jsou vhodné při chudokrevnosti a odstraňují z těla škodlivé látky.