Vegan meruňková buchta s mandlovou drobenkou bez lepku
Tato meruňková buchta je díky meruňkám vláčná a společně s mandlovo-ovesnou drobenkou silně návyková :) V receptu je použito jen minimum cukru, kokosový olej a čiroková mouka takže díky těmto surovinám se jedná o zdravější variantu pečení, kdy si můžeme na buchtě pochutnat bez výčitek.
Množství na jeden plech, kdy jako odměřovací nádobu budeme potřebovat kelímek od jogurtu (150g)
Těsto: 2 kelímky sójového jogurtu (nebo jiného rostlinného jogurtu), 1 kelímek polohrubé kukuřičné mouky, 1 kelímek čirokové mouky, 1 kelímek celozrnné čirokové mouky, 1 kypřící prášek bez fosfátů a bez lepku, 1/2 kelímku třtinového cukru, 1/2 kelímku rozpuštěného kokosového oleje a 1/2 kelímku vody.
Drobenka: 40g rozemletých mandlí, 30g rozmixovaných ovesných bezlepkových vloček, 20g třtinového cukru rozmixovaného na moučku a 25g změklého kokosového oleje.
Nejdříve si připravíme drobenku a pak vymícháme těsto, které vlijeme do připraveného pekáče vyloženého pečícím papírem, poklademe na něj vypeckované a rozpůlené meruňky a ty posypeme drobenkou. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi na 180°C zhruba 40 minut. Párátkem či špejlí zkoušíme jestli je těsto hotové a nelepí se.
Meruňky obsahují provitamin A, sodík, draslík, železo, mangan, fluor, mají nízký obsah kalorií, a proto jsou vhodné při redukčních dietách. Vyvolávají v těle zásaditou reakci a jsou dobrým zdrojem proteinů a železa. Díky provitaminu A pomáhají udržovat dobrý stav zraku a zvyšují odolnost proti infekcím. Dr. Valnet poukazuje na to, že meruňky udržují rovnováhu v nervové soustavě a doporučuje je při depresi, malátnosti, nervozitě a snížené chuti k jídlu.
Mandle jsou vhodné pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby díky minerálům, které obsahují (hořčík, vápník, draslík, zinek, železo). Dále obsahují velké množství vlákniny a působí tak preventivně proti zácpám. Antioxidanty, které chrání srdce a cévy a působí proti stárnutí. Obsahují sice vysoké množství tuků, ale prospěšných, které pomáhají k udržení váhy a tělu prospívají pokud je nebudeme konzumovat pražené, solené a nebo jen ve formě ořechového másla. Trávení mandlí, které musíme rozkousat je totiž úplně jiné než trávení mandlového másla (což platí u všech ořechů jen poměr přijaté energie z ořechů v přirozené formě se u různých druhů ořechů lehce liší). Výzkumy ukazují, že pokud konzumujeme mandle v přirozené formě tak z nich přijmeme co se týká energetického příjmu pouze 70% z celkového množství, které si dáme. Ale pokud konzumujeme mandlové máslo tak naše tělo přijme veškerý energetický příjem, který například 1 lžíce mandlového másla obsahuje.
Čiroková mouka má vyšší obsah proteinů. Čirok je bohatý na antioxidanty, vitamíny skupiny B a některé minerály jako třeba vápník, draslík, hořčík. Čirok pomáhá proti zánětu, při únavě, působí kladně na nervovou soustavu, snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu cukru v krvi, má blahodárný vliv na oči a pokožku. Podporuje metabolismus.
Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.
Ovesné vločky (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.