Vegan kynutí šneci bez lepku
Těsto na šneky je velmi jednoduché a nenáročné na suroviny. I když musíme zacházet s těstem opatrně troška práce za to určitě stojí, protože chuťově jsou naprosto báječní. Šneky si může každý naplnit dle svých chutí a tím se nikdy neomrzí.
Suroviny na těsto:
- 150g pohankové mouky značky Pernerka - https://pernerka.cz/sortiment/pohankova-celozrnna-hladka-mouka/
- 100g bílé směsi bez lepku Doves Farm - https://www.lekarna.cz/smes-bila-bez-lepku-1000g/
- 20g třtinového cukru
- 1 lžička sušeného droždí bez lepku
- špetka soli, 1 lžíce šťávy z citronu
- 50ml oleje (rýžový)
- 150ml rostlinného mléka (rýžové)
Do mísy dáme nejdříve všechny sypké suroviny pak tekuté a krátce vymícháme hladké těsto. Těsto bude lehce lepivé, ale přesně takové má být. Necháme na teplém místě kynout a přibližně po půl hodině opět promícháme. Vykynuté těsto opatrně předěláme na hodně pomoučenou plochu (používáme pohankovou mouku Pernerka na podsypání), do těsta zapracujeme trochu mouky, abychom mohli s těstem pracovat, ale přesto se bude stále trošku lepit. Pokud by bylo nelepivé bude po upečení těsto moc tvrdé. Pomoučenýma rukama těsto rovnoměrně rozetřeme do tvaru obdélníku, kdy pod těstem máme dost mouky, aby se nepřilepilo na podložku. Těsto potřeme připravenou kakaovou náplní a opatrně těsto srolujeme. Pokud by se přece jen přilepilo na podložku nic se neděje a pomocí příborového nože si pomůžeme. Ze srolovaného těsta odkrajujeme stejně velké kousky, které skládáme do vhodné pečící nádoby s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 30 minut.
Suroviny na kakaovou náplň:
- 3 lžíce bio kakaa
- 2 lžíce čekankového sirupu
- rostlinné mléko podle potřeby (přiléváme postupně po troškách)
- skoříce podle chuti nebo ji vynecháme
Všechny suroviny smícháme do konzistence připomínající nutelu.