Vegan kynutí šneci bez lepku

03.02.2021


Těsto na šneky je velmi jednoduché a nenáročné na suroviny. I když musíme zacházet s těstem opatrně troška práce za to určitě stojí, protože chuťově jsou naprosto báječní. Šneky si může každý naplnit dle svých chutí a tím se nikdy neomrzí. 


Suroviny na těsto:


Do mísy dáme nejdříve všechny sypké suroviny pak tekuté a krátce vymícháme hladké těsto. Těsto bude lehce lepivé, ale přesně takové má být. Necháme na teplém místě kynout a přibližně po půl hodině opět promícháme. Vykynuté těsto opatrně předěláme na hodně pomoučenou plochu (používáme pohankovou mouku Pernerka na podsypání), do těsta zapracujeme trochu mouky, abychom mohli s těstem pracovat, ale přesto se bude stále trošku lepit. Pokud by bylo nelepivé bude po upečení těsto moc tvrdé. Pomoučenýma rukama těsto rovnoměrně rozetřeme do tvaru obdélníku, kdy pod těstem máme dost mouky, aby se nepřilepilo na podložku. Těsto potřeme připravenou kakaovou náplní a opatrně těsto srolujeme. Pokud by se přece jen přilepilo na podložku nic se neděje a pomocí příborového nože si pomůžeme. Ze srolovaného těsta odkrajujeme stejně velké kousky, které skládáme do vhodné pečící nádoby s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 30 minut. 


Suroviny na kakaovou náplň:

  • 3 lžíce bio kakaa
  • 2 lžíce čekankového sirupu
  • rostlinné mléko podle potřeby (přiléváme postupně po troškách)
  • skoříce podle chuti nebo ji vynecháme

Všechny suroviny smícháme do konzistence připomínající nutelu.

 


Rýžový olej obsahuje vitamíny A, E, skupiny B, velké množství mastných kyselin (46% kyseliny olejové, 36% linolové a 1% linolenové). Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zpomaluje proces stárnutí, pomáhá bojovat proti volným radikálům, je přírodním antioxidantem a má léčivé účinky.  
Čekankový sirup má vysoký obsah prospěšné vlákniny 71 %, glykemický index menší než 5, obsah cukru méně než 5 %, je bez lepku, laktózy a konzervantů. Má pozitivní vliv na střevní mikroflóru čímž prospívá imunitnímu systému. Po požití nedochází k nárůstu hladiny glukózy v krvi a koncentraci inzulínu ani u lidí s glykemickými poruchami. Vláknina napomáhá ke zlepšení činnosti střev a vyprazdňování.
Nerafinovaný třtinový cukr je zdravější variantou bílého rafinovaného cukru, z kterého byla během zpracování odstraněna melasa a byl vybělený. Kdežto třtinový cukr neprochází procesem chemické rafinace a bělení a neztrácí tak zdraví prospěšné látky jako jsou minerály, stopové prvky, vitamíny, enzymy a vláknina a nezatěžuje tolik organismus. Nadměrné slazení jakýmkoliv cukrem není pro náš organismus ovšem zdravé takže s cukrem šetříme.
Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů, chrání tělo před stresem, má protizánětlivé účinky, zbavuje tělo infekcí, účastní se obnovy poškozených tkání a snižuje riziko vzniku onemocnění srdce. Snižuje hodnoty LDL cholesterolu a snižuje inzulinovou rezistenci a tím pomáhá a podporuje funkci inzulinu. Je vhodná i pro diabetiky. Prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a prevence vzniku nádorových onemocnění. 
Kakao je zdrojem vitamínů a minerálů hlavně hořčíku a železa a obsahuje také antioxidanty. Konzumace kakaa bývá spojována s pocity dobré nálady a uvolněním.
Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a (rutinu?). Co se týká množství rutinu v pohance tak se na tohle téma názory liší. Jedna studie uvádí, že větší množství rutinu v pohance je pouze v listech a aby se rutin vstřebal potřebuje k tomu zároveň vitamín C, který pohanka neobsahuje. Dále pohanka obsahuje velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Snižuje hladinu LDL cholesterolu.