Vegan kuličky z datlové pasty

30.10.2019

Datlová pasta je výborný zdroj energie a je vhodnou náhradou zdravého mlsání za jiné hodně průmyslově zpracované pochutiny a to ať už pro dospělé tak i pro děti. Při koupi datlové pasty si dáváme pozor, aby se jednalo o co nejkvalitnější výrobek, kde budou opravdu jen rozemleté datle a nic jiného. Pak už si každý z nás může vytvořit kuličky s příchutí jakou jen bude chtít. Já jsem tentokrát zvolila mrkev, ovesné vločky, brusinky, lískové a vlašské ořechy, ale fantazii se meze nekladou. Jinak věřím, že výroba těchto kuliček bude zábavou i pro ty nejmenší a o to víc jim pak něco takového bude chutnat:) Vyzkoušela jsem už pár značek datlových past, ale za sebe můžu rozhodně doporučit datlovou pastu RAW ENERGY od Bombusu,... její konzistence stejně jako chuť je opravdu výborná a cenově velmi přijatelná. Vytvořené kuličky pak uchováváme v lednici, ale ne moc dlouho. Pokud bychom přece jen vytvořili více těchto dobrot a věděli jsme, že je nespotřebujeme dáme je zamrazit.

Množství surovin je jen orientační a inspirativní. Kuličky jsem vytvářela nejen pro sebe, ale pro více lidí takže dané množství surovin je větší. Zhruba pro dva ,,mlsouny´´ bych volila určitě poloviční množství :)

  • 200g datlové pasty
  • 100g baby karotky nastrouhané najemno (pokud bychom použili jinou mrkev může se stát, že v kuličkách bude mrkvová chuť všechno ostatní přebíjet a může být i lehce nahořklá)
  • 100g ovesných vloček (bezlepkových)
  • 15g vlašských ořechů
  • 15g lískových ořechů
  • 20g nasekaných sušených brusinek
  • sezam na obalení



Ovesné vločky  (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.

Lískové ořechy jsou stravitelnější než mandle nebo vlašské ořechy a poskytují mnoho energie. Jsou dobrým zdrojem tuků, proteinů, vitaminu B1, B6 a minerálů (zejména vápníku, fosforu, hořčíku a manganu). Dr. Valnet, významný francouzský fytoterapeut, upozorňuje na to, že konzumací lískových oříšků lze nejen předcházet ledvinovým kamenům, ale lze je i léčit. Vhodné jsou zejména pro sportovce, mládež, lidi oslabené nemocí a pro těhotné ženy. Listy lískových oříšků pomáhají při křečových žilách a hemoroidech a aplikují se přímo na postižená místa. Prospívají očím, snižují hladinu špatného cholesterolu a napomáhají zpomalovat proces stařecké demence.

Vlašské ořechy obsahují důležité omega 3 nenasycené mastné kyseliny, vit. E, B1, B2, B5, B6, B9, C, vápník, hořčík, železo, zinek, draslík. Mají dobrý vliv na psychiku a trávení. Udržují zdravou pokožku, nehty a vlasy, snižují krevní tlak a snižují špatný cholesterol. Působí protizánětlivě, antioxidačně, zlepšují paměť a soustředěnost, prevence Alzheimerovy choroby.

Mrkev obsahuje vlákninu, antioxidanty a vit. A, které tělo nejvíc využije nastrouháním mrkve než jen kousáním.

Sezamová semínka obsahují kvalitní bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, minerální látky zejména železo. Jsou vhodná při chudokrevnosti, při nepravidelné menstruaci, při menopauze. Jejich konzumace je vhodná při osteoporóze, zácpě, horečce. Zlepšují imunitu a metabolismus a dovedou pomoci při psychických potížích. Působí pozitivně na srdce, cévy, vlasy a pokožku.

Datle obsahují draslík, měď, železo, vit. A, B, niacin. Pečují o svěžest a soustředěnost, startují energetickou přeměnu ve všech buňkách a proto jsou ideálním zdrojem na doplnění energie.

Brusinky obsahují mnoho antioxidantů, vitamín C, A, E, vlákninu, železo, vápník, draslík. Jsou známé svými pozitivními účinky na močové ústrojí, zamezují tvorbu zubního kazu pokud neobsahují přidaný cukr, pomáhají při některých nemocech žlučníku, při léčbě cukrovky, posilují imunitu. Lidé, kteří používají léky na ředění krve jako je například warfarin, by brusinky neměli konzumovat jelikož mohou snížit protisrážlivý účinek léku a vyvolat tak nebezpečné krvácení.