Vegan kukuřičné těstoviny s černou čočkou a zeleninou bez lepku

02.05.2019

Na porci si přichystáme 60g syrových kukuřičných těstovin, které uvaříme podle návodu. Na pánvičce si orestujeme na 1 lžičce oleje (já použila kokosový) 1 menší nakrájenou cibuli, přidáme k ní 100g mražené zeleniny podle chuti, 100g uvařené černé čočky, 10g arašídů, sůl, pepř a špetku kurkumy. Podlijeme trochou vody a společně chvíli dusíme. Nakonec už jen směs smícháme s uvařenými těstovinami. 


Černá čočka Beluga má nízký glykemický index takže je vhodná i pro diabetiky. Obsahuje spoustu vlákniny, antioxidanty, vitamíny skupiny B, hořčík, nízké množství tuků a spoustu bílkovin.  Čočka se před vařením nemusí namáčet a dokonce nezpůsobuje nadýmání takže je i dobře stravitelná. 

Kukuřice obsahuje vit. A, vitamíny skupiny B, antioxidanty, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek, kyselinu listovou, niacin a karotenoidy, které podporují zdraví očí. Kukuřice má vysoký podíl vlákniny, která podporuje trávení. Působí proti stresu, svalovým křečím, srdečním arytmiím. Posiluje intelekt a soustředění, udržuje zdravé vlasy a pěknou pleť, podporuje krvetvorbu. Dodává tělu energii snižuje riziko výskytu rakoviny, infarktu, mrtvice a má močopudný účinek.

Mrkev obsahuje vlákninu, antioxidanty a vit. A, které tělo nejvíc využije nastrouháním mrkve než jen kousáním.

Hrášek obsahuje vitamíny skupiny B, vit. C, E, K, draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, zinek, železo. Patří mezi potraviny s přirozeně vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a sacharidů. Podporuje imunitu a obranyschopnost organismu, snižuje cholesterol, podporuje krvetvorbu, zpomaluje proces stárnutí pokožky, udržuje dobrý zrak a dobrý stav vlasů. Reguluje krevní cukr, působí preventivně proti osteoporóze a působí preventivně proti rakovině žaludku.

Zelené fazolové lusky mají vliv na kvalitu nehtů, pleti, vlasů. Zvyšují imunitu, mají močopudné účinky, podporují činnost ledvin, uklidňují nervy. Musí se vždy tepelně upravit jinak by mohly být pro tělo škodlivé.

Arašídy jsou bohatým zdrojem proteinů, zdravých tuků omega-3 a 6 mastných kyselin. Pomáhají chránit mozkové buňky a zlepšují paměť a soustředění.

Kokosový olej nerafinovaný se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, neukládají se do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.

Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, tuk, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.

Himalájská sůl růžová obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Cibule pomáhá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu. Pomáhá při zánětu močových cest, astma, při nepravidelné menstruaci, cukrovce, zácpě a bodnutí hmyzem. Obsahuje vit. C, A, B2, B1, křemík, draslík, síru.