Vegan krémová mrkvová polévka bez lepku

19.11.2019

Nedávno jsem slyšela názor, že jsou mé recepty složité a používám suroviny, které nejsou tak běžné :) Mě osobně to sice tak úplně nepřijde, ale je to opravdu jen otázka toho na co je každý z nás asi tak nějak zvyklý. Takže tady nabízím extra jednoduchý a dostupný recept na mrkvovou polévku. I když může vypadat jako polévka pro děti není tomu tak. Jelikož mám ráda pikantní věci přidala jsem do polévky chilli a to pro děti opravdu není :)

Suroviny, které budeme potřebovat:

  • mrkev (množství mrkve je individuální, ale zhruba 500g-1000g)
  • 1-2 cibule
  • 1-2 lžíce oleje (olivový)
  • 1-2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být, ale právě lahůdkové droždí dělá chuť polévky víc zajímavější)
  • chilli
  • sůl
  • kurkumu
  • špetku muškátového oříšku
  • vodu
  • semínka

Nejdříve očistíme mrkev a nakrájíme ji na menší kusy. Pak na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, ale jen tak, aby byla stále světlá, přidáme mrkev, koření, lahůdkové droždí a vše zalijeme vodou, aby byla mrkev ponořená a vaříme zhruba hodinku. Pak už jen všechno rozmixujeme pomocí tyčového mixéru do hladké konzistence. Pokud by byla polévka moc hustá přidáme trochu vody a krátce provaříme. Na talíři sypeme semínkama podle chuti.


Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.

Cibule pomáhá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu. Pomáhá při zánětu močových cest, astmatu, při nepravidelné menstruaci, cukrovce, zácpě a bodnutí hmyzem. Obsahuje vit. C, A, B2, B1, křemík, draslík a síru.

Olivový olej obsahuje zdravé mononenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a na suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav zubů. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.

Lahůdkové droždí - jedná se o neaktivní sušené vločky droždí, které projdou teplotou nad 40°C a nedají se proto použít jako klasické kvasnice. Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, která je pro lidský organismus velmi důležitá a je výborný antioxidant. Lahůdkové droždí pomáhá vyživovat nehty, vlasy a pokožku. Podílí se na tvorbě červených krvinek, je důležité pro metabolické funkce a trávicí systém. Pomáhá tedy nastartovat metabolismus, zlepšuje soustředění a paměť, revmatismus, zánět spojivek, problémy s trávením nebo deprese.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Mrkev obsahuje vlákninu, antioxidanty a vit. A, které tělo nejvíc využije nastrouháním mrkve než jen kousáním.

Sezamová semínka obsahují kvalitní bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, minerální látky zejména železo. Jsou vhodná při chudokrevnosti, při nepravidelné menstruaci, při menopauze. Jejich konzumace je vhodná při osteoporóze, zácpě, horečce. Zlepšují imunitu a metabolismus a dovedou pomoci při psychických potížích. Působí pozitivně na srdce, cévy, vlasy a pokožku.

Chilli podporuje zdraví a odolnost organismu a zároveň působí preventivně. Obsahuje alkaloid kapsaicin, který dává silný, štiplavý a pikantní charakter. Zároveň má antibakteriální, antikarcinogenní, analgetické a antidiabetické účinky. Snižuje hladinu LDL cholesterolu u obézních lidí a podporuje hubnutí. Je bohatým zdrojem vitamínu C, vitamínů B jako je niacin, B6, B1 a dále obsahuje vitamín A čímž dokáže chránit organismus před volnými radikály vznikajících při stresu nebo při onemocnění. Z minerálních látek obsahuje draslík, mangan, železo a hořčík. Při problémech s jícnem se doporučuje chilli raději vyvarovat.

Slunečnicová semínka obsahují vit. E, B1, hořčík, železo, vápník. Mají vysoký obsah tuku, poměrně dost bílkovin a jen málo sacharidů. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a jsou dobře stravitelná. Zlepšují elastičnost kůže, doporučují se při ekzémech, suché a popraskané kůži, posilují nehty a vlasy. Dále jsou vhodné při stresu, depresi, nespavosti a nervozitě. Diabetici je dobře snáší, jsou vhodná pro těhotné a kojící ženy, sportovce, anemiky, oslabené po nemoci. Mají antikarcinogenní účinky.

Dýňová semínka obsahují vit. E, B, fosfor, hořčík, mangan, železo, měď a fytosteroly, které dokážou snížit hladinu cholesterolu. Zlepšují spánek a předchází depresím. Jsou bohatá na zinek a chrání tak tělo před osteoporózou. Zmírňují zánět při artritidě, působí proti parazitům a tasemnicím, jsou dobrá pro zdraví prostaty. Působí také proti akné, zlepšují kvalitu vlasů i nehtů.