Vegan knedlíky s mákem bez lepku
Zhruba na 14 kousků budeme potřebovat 100g pohanky lámanky (rozmixované na mouku), 100g strouhaného kokosu (rozmixovaného), 50g sezamového semínka (rozmixovaného), 50g bezlepkových ovesných vloček (rozmixovaných), 50g tekutého medu a 55g vody. Ze všech surovin vypracujeme těsto podobné plastelíně. Nemělo by se drolit, ale ani být moc mokré. Z těsta si vždy oddělíme kousek do kterého zabalíme sušenou a vypeckovanou datli (můžeme místo datlí použít sušené švestky, meruňky, ... cokoliv podle chuti) . Na talíři posypeme kuličky mletým mákem a nakonec je polijeme rozpuštěným nerafinovaným kokosovým olejem smíchaným s tekutým medem (na 1 lžíci oleje dávám 1 lžíci medu, poměr si každý může přizpůsobit podle svých chutí) .
Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a rutinu. Má velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Pomáhá zvyšovat pružnost cév a snižuje hladinu LDL cholesterolu.
Kokosový olej nerafinovaný se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, neukládají se do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.
Datle obsahují draslík, měď, železo, vit. A, B, niacin. Pečují o svěžest a soustředěnost, startují energetickou přeměnu ve všech buňkách a proto jsou ideálním zdrojem na doplnění energie.
Sezamová semínka obsahují kvalitní bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, minerální látky zejména železo. Jsou vhodná při chudokrevnosti, při nepravidelné menstruaci, při menopauze. Jejich konzumace je vhodná při osteoporóze, zácpě, horečce. Zlepšují imunitu a metabolismus a dovedou pomoci při psychických potížích. Působí pozitivně na srdce, cévy, vlasy a pokožku.
Mák je bohatým zdrojem minerálních látek především vápníku. Pak také manganu, hořčíku a fosforu, vit. E, B je vydatným zdrojem vlákniny a kvalitních bílkovin.
Med pomáhá při nachlazení, viróze, kašli, poruchách krevního oběhu a zažívacího ústrojí. Snižuje krevní tlak, dodává tělu energii aniž by zatěžoval trávicí systém. Zklidňuje střeva u neinfekčních průjmů a pomáhá při problémech neurotického charakteru.
Ovesné vločky jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.