Vegan karobová buchta s vlašskými ořechy bez lepku

09.02.2021


Pro všechny, kteří nemůžou z nějakého důvodu kakao je tato buchta ta pravá. Téměř nejde znát, že je v buchtě karob místo kakaa. Navíc je buchta vláčná a obohacená i o protein. 


Suroviny:

  • 500g jablečného pyré
  • 50g rýžového oleje (nebo jiného)
  • 30g bio karobu
  • 50g nasekaných vlašských ořechů 
  • 150g jáhlové mouky
  • 150g samokypřící bezlepkové směsi Doves Farm
  • 50g mandlového proteinu

 


Všechny suroviny smícháme dohromady jen pár ořechů si necháme stranou a posypeme s nimi povrch těsta. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech s pečícím papírem a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C, průběžně zkoušíme párátkem zda je buchta hotová. 

 


Karob nebo-li také ,,svatojánský chléb,, či ,,chléb svatého Jana,, je tmavě hnědé ovoce stromu Ceratonia siliqua, česky Rohovník obecný. Plody tohoto stromu se vysušené semelou na prášek podobný kakau. Karob je zdravější alternativou kakaa, protože v porovnání s ním má vyšší obsah vápníku, méně tuku a kalorií. Obsahuje také vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, draslík, železo, mangan, chrom a měď. Dopřát si ho mohou i lidé, kteří mají alergii na kakao. Karob má vcelku dost vlákniny a tím pádem má vliv na snižování hladiny špatného cholesterolu v krvi a pomáhá při trávení i vylučování.

Vlašské ořechy obsahují důležité omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vit. E, B1, B2, B5, B6, B9, C, vápník, hořčík, železo, zinek, draslík. Mají dobrý vliv na psychiku a trávení. Udržují zdravou pokožku, nehty a vlasy, snižují krevní tlak, snižují špatný cholesterol. Působí protizánětlivě a antioxidačně, zlepšují paměť a soustředěnost, prevence Alzheimerovy choroby.

Jablka obsahují vit. C, K, A, E, B1, B2, B6, draslík, mangan, měď, polyfenoly a spoustu vlákniny. Pomáhají bojovat s nadváhou, snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Pomáhají snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu, fungují jako prebiotika a podporují tak zdravé střevní prostředí. Chrání mozek před demencí, sliznici žaludku a jsou pomocníkem při boji s astmatem.

Jáhly obsahují draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, vitamíny skupiny B a vlákninu. Patří mezi komplexní sacharidy, které se do těla uvolňují pomalu. Energie tak vydrží dlouho a je minimální tendence ukládání tuku do podkoží. Mají nízký glykemický index takže jsou vhodné pro diabetiky.