Vegan karobová buchta s vlašskými ořechy bez lepku
Pro všechny, kteří nemůžou z nějakého důvodu kakao je tato buchta ta pravá. Téměř nejde znát, že je v buchtě karob místo kakaa. Navíc je buchta vláčná a obohacená i o protein.
Suroviny:
- 500g jablečného pyré
- 50g rýžového oleje (nebo jiného)
- 30g bio karobu
- 50g nasekaných vlašských ořechů
- 150g jáhlové mouky
- 150g samokypřící bezlepkové směsi Doves Farm
- 50g mandlového proteinu
Všechny suroviny smícháme dohromady jen pár ořechů si necháme stranou a posypeme s nimi povrch těsta. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech s pečícím papírem a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C, průběžně zkoušíme párátkem zda je buchta hotová.
Vlašské ořechy obsahují důležité omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vit. E, B1, B2, B5, B6, B9, C, vápník, hořčík, železo, zinek, draslík. Mají dobrý vliv na psychiku a trávení. Udržují zdravou pokožku, nehty a vlasy, snižují krevní tlak, snižují špatný cholesterol. Působí protizánětlivě a antioxidačně, zlepšují paměť a soustředěnost, prevence Alzheimerovy choroby.
Jablka obsahují vit. C, K, A, E, B1, B2, B6, draslík, mangan, měď, polyfenoly a spoustu vlákniny. Pomáhají bojovat s nadváhou, snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Pomáhají snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu, fungují jako prebiotika a podporují tak zdravé střevní prostředí. Chrání mozek před demencí, sliznici žaludku a jsou pomocníkem při boji s astmatem.