Vegan kakaové muffiny s Aquafabou bez lepku
Nedávno jsem psala o tom co je to Aquafaba (voda z cizrny), k čemu slouží, kde ji lze použít a co z ní připravit. Dočetla jsem se také, že ji lze zamrazit a po rozmrazení funguje úplně stejně jako čerstvá, ale mě tedy už nešla vyšlehat do tuhého sněhu. Bylo mi líto ji jen tak vylít tak jsem si řekla, že z ní vyzkouším připravit muffiny jelikož Aquafaba obsahuje poměrně dost bílkovin a ty jsou v našem jídelníčku moc důležité. A můžu říct, že jako obměna snídaně, kdy si většinou připravuji různé kaše to byla velmi příjemná změna.
Na 8 kousků muffinů budeme potřebovat:
- 100g Aquafaby
- 1 velký banán rozmačkaný na kaši (120g bez slupky)
- 1 zarovnaná malá lžička Psyllia
- 2 zarovnané velké lžíce kakaa (BIO)
- 30g strouhaného kokosu
- 40g čirokové mouky
- 40g polohrubé rýžové mouky
- 1/2 malé lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
- marmeláda podle chuti
Nejdříve rozmačkáme banán na kaši, přilejeme Aquafabu a promícháme. Dále přidáváme Psyllium, kakao, strouhaný kokos a opět promícháme. A nakonec přisypeme mouky a kypřící prášek. Malou lžičkou těsto plníme do muffinových formiček, které naplníme nejdříve jen do menší poloviny a vytvoříme trošku něco jako důlek do kterého přidáme malou lžičku marmelády a na tu opět malou lžičkou klademe těsto. Těsto je trochu hustější a lepivé tak si můžeme pomoci buď druhou malou lžičkou a nebo prstem :) Takto připravené muffiny vložíme na plech a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170°C asi tak 30 minut. Díky použité marmeládě a rozmačkanému banánu jsou muffiny dost sladké a není tak potřeba použít cukr nebo jiné sladidlo.
Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.
Banán působí blahodárně na náš mozek, na soustavu nervovou, svalovou a trávicí. Je vhodný pro osoby s žaludečními vředy a nemocným žaludkem. Obsahuje vit. skupiny B, vit. A, hořčík, vápník, fosfor a draslík ten má vliv na normalizaci krevního tlaku. Obsahuje také aminokyselinu tryptofan, kterou tělo zpracovává na serotonin a ten je ,,zodpovědný,, za dobrou náladu :) Nezralé banány můžou způsobit plynatost.
Kakao ( používám BIO kakao ) je zdrojem vitamínů a minerálů hlavně hořčíku a železa a obsahuje také antioxidanty. Konzumace kakaa bývá spojována s pocity dobré nálady a uvolněním.
Čiroková mouka má vyšší obsah proteinů. Čirok je bohatý také na antioxidanty, vitamíny skupiny B a některé minerály jako třeba vápník, draslík, hořčík. Pomáhá proti zánětu, při únavě, působí kladně na nervovou soustavu, snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu cukru v krvi, má blahodárný vliv na oči a pokožku. Podporuje metabolismus.
Kokos obsahuje hodně nasycených tuků takzvaných triglyceridů, které jsou snadno stravitelné a v těle se snadno zpracují na zdroj energie než aby se ukládaly na tuk.