Vegan jogurty

31.03.2020

Připravila jsem čtyři varianty jogurtů, kdy první varianta je snadná na přípravu, méně tučná a bez jakýchkoliv sladidel, druhá varianta je také snadná na přípravu, obsahuje více tuků a cukrů což přidává, ale na chuti. Třetí varianta je trochu pracnější co se týká přípravy a stejně tak i čtvrtá jelikož jsou to varianty vařené. Třetí variantou mě inspirovala jedna moc šikovná maminka a doufám, že se nebude zlobit, když vlastně její nápad použiju jen v maličko jiné variantě - zdravím Tě Petro :). Jinak při jogurtování se fantazii meze nekladou a každý si může připravit tak nějak jogurt podle svých chutí. Ať už si každý z vás zvolí druh ořechů, který je mu nejmilejší nebo si připraví jogurt hustý nebo naopak řidší. Jen je dobré se držet dvou základních pravidel, kdy jedno se týká celkového množství surovin - na 500g celkové rozmixované směsi připravené na zrání se používá 1 tableta probiotik. Ale může se to lehce lišit kvalitou použitého probiotika. A druhé pravidlo je, že by probiotika neměla přijít do kontaktu s ničím kovovým. Mohl by se tak zastavit proces zrání jogurtu. Pokud necháváte jogurt zrát je vhodné ho nechat zrát na teplém místě.

Přikládám odkaz na vyzkoušená vegan probiotika, která jsou vhodná nejen pro vegany, ale pro všechny jelikož tato probiotika obsahují mikroorganismy, které se přirozeně nachází v našem zažívacím traktu. A jak je známo zdravá střeva rovná se silná imunita a pevné zdraví.

https://www.vitalvibe.eu/cs/probiotika-enzymy/786-body-biotics-veganska-probiotika.html


I. varianta

  • 90g bezlepkových ovesných vloček
  • 50g oloupaných mandlí
  • 50g kešu ořechů
  • 250g - 300g vody
  • 5g šťávy z citronu
  • špetka soli
  • 1 kapsle probiotik - z kapsle vysypeme prášek
  • čistá sklenice, kterou při přípravě jogurtu zalijeme vařící vodou, aby byla co nejvíce čistá a množili se nám v jogurtu jen ty správné bakterie

  • utěrka 

  • nebo použijeme jogurtovač :)

Jelikož nemám výkonný mixér tak musím nejdříve rozmixovat suroviny bez tekutiny, abych docílila jemné konzistence bez nějakých kousků, ale pokud máte výkonný mixér jde všechno rozmixovat společně. Takže nejdřív rozmixujeme vločky a pak ořechy. Přidáme šťávu z citronu, sůl, vodu a začneme vše společně mixovat. Vodu přidáváme postupně nejdříve třeba takových 200g a pak doléváme. Čím bude směs hustější tím bude i jogurt hustější a naopak. Nakonec do směsi vsypeme kapsli probiotik a krátce promixujeme. Někde se uvádí, že by probiotika neměla přijít do styku s kovem, aby pak jogurt zrál, ale zatím jsem s tím neměla nikdy problém. Takže kdo chce může probiotika přimíchat jen pomocí nějaké plastové lžíce nebo vařečky. Důležité, ale je, aby byla probiotika dobře ve směsi promíchaná. Takto připravený jogurt nalijeme do připravené sklenice, kterou přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo na 1 den zrát. Jogurt může zrát 1 - 2 dny, ale mě osobně 1 den stačil. Kdo má jogurtovač lze připravit jogurt i v jogurtovači, kdy se zkrátí čas zrání zhruba na takových 12 - 14 hodin. Vyzkoušela jsem obě varianty jak zrání ve sklenici tak i přípravu v jogurtovači, protože mě zajímalo jestli budou oba dva způsoby fungovat. A fungovaly, ale na jogurtovač nedám dopustit jelikož je příprava jogurtu takto mnohem rychlejší. Stačí dát navečer jogurt do jogurtovače a ráno je hotový.

II. varianta

  • 40g bezlepkových ovesných vloček
  • 50g loupaných mandlí
  • 50g loupaných lískových ořechů
  • 5g šťávy z citronu
  • 10g javorového sirupu
  • špetka soli
  • 150g - 200g vody
  • 1 kapsle probiotik

Postup je stejný jako u první varianty. A stejně tak lze použít jogurtovač nebo nechat jogurt jen zrát při pokojové teplotě. U této varianty fotku nemám jelikož byl jogurt hned pryč :))

III. varianta

  • 50g ovesných bezlepkových vloček
  • 400g vody
  • 60g vlašských ořechů
  • 8 ks sušených meruněk bez přidaného cukru a SO2
  • 5g šťávy z citronu
  • špetka soli
  • 1 kapsle probiotik

Tady je už příprava trochu zdlouhavější. Nejdříve je potřeba připravit si ovesné mléko a to tak, že 50g vloček rozmixujeme s 400g vody a nakrájenými sušenými meruňkami. Kdo nechce tak samozřejmě meruňky přidávat nemusí a můžete použít jakýkoliv sirup nebo nepoužijete žádné sladidlo. To už záleží čistě na vás. Směs pak přecedíme buď přes silonovou ponožku nebo pytlík vytvořený přímo na rostlinná mléka. Do takto připraveného mléka vsypeme rozmixované vlašské ořechy, přidáme špetku soli a společně rozmixujeme do hladké konzistence. Vzniklou směs přelijeme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu a krátce provaříme. Směs zhoustne a máme hotovo. Dáme ji stranou, aby nám vychladla.  Do vychladlé směsi přidáme šťávu z citronu, 1 kapsli probiotik a dobře promícháme. A tady je už opět postup stejný jako v předchozích variantách. Buď necháme jogurt zrát ve sklenici nebo jogurt připravíme v jogurtovači.

IV. varianta

  • 100g syrových jáhel (nebo můžete použít i rýži)
  • 60g kešu ořechů
  • 50g najemno nakrájených rozinek 
  • 2 lžíce Bio kakaa
  • 2 lžíce Erythritolu
  • 5g šťávy z citronu, špetka soli
  • 150g vody na rozmixování směsi + voda na rozvaření jáhel na kaši
  • 1 kapsle probiotik

Jáhly nejdříve spaříme, aby ztratily nahořklou chuť a pak je zalijeme vodou, přidáme špetku soli a jáhly rozvaříme za občasného míchání na kaši. Takto uvařené jáhly necháme vychladnout. Pak k nim přidáme rozmixované kešu ořechy, nakrájené rozinky, kakao, Erythritol, šťávu z citronu a vodu - tu přidáváme postupně a vše pomocí tyčového mixéru rozmixujeme do hladké konzistence. Nebo ve stolním mixéru to už záleží na každém z vás. Nakonec přidáme probiotika a opět postupujeme stejně jako v předchozích variantách.