Vegan jogurtová buchta s banánem bez lepku

26.10.2020

Tato buchta je bez kypřidel, droždí, spousty cukru a tuku takže patří mezi zdravější druhy ´´sladkostí´´. Je skvělá k snídani nebo i jen tak, když honí mlsná a nebo když potřebujeme doplnit energii. 


Suroviny:

  • 400g sójového jogurtu
  • 50g javorového sirupu
  • 200g vody
  • 100g jáhlové mouky
  • 50g kokosové mouky
  • 50g cizrnové mouky
  • 50g kukuřičné hladké mouky
  • 20g bio kakaa
  • 20g psyllia
  • 2 banány 


Nejdříve smícháme sypké suroviny, zvlášť tekuté a pak všechno dohromady kromě banánů, kdy vymícháme hladké těsto. Banány nakrájíme na kolečka, která skládáme nahoru na těsto nalité na plech s pečícím papírem. Takto připravenou buchtu pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 45 minut. Zkoušíme párátkem dokud se těsto nelepí.  


Javorový sirup obsahuje draslík, vápník, mangan a zinek (zinek a mangan jsou důležité pro naši imunitu), železo, fosfor, vitamin B a riboflavin. Javorový sirup působí protizánětlivě, má antioxidační účinky a chrání cévy. I přes všechna pozitiva s javorovým sirupem šetříme jelikož je to stále jen sladidlo :)

Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.

Banán působí blahodárně na náš mozek, na soustavu nervovou, svalovou a trávicí. Je vhodný pro osoby s žaludečními vředy a nemocným žaludkem. Obsahuje vit. skupiny B, vit. A, hořčík, vápník, fosfor a draslík ten má vliv na normalizaci krevního tlaku. Obsahuje také aminokyselinu tryptofan, kterou tělo zpracovává na serotonin a ten je ,,zodpovědný,, za dobrou náladu :) Nezralé banány můžou způsobit plynatost.

Kokosová mouka má nasládlou chuť takže může nahradit v receptech určité množství sladidel, dodává pocit sytosti a obsahuje vysoké množství bílkovin. 

Jáhly obsahují draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, vitamíny skupiny B a vlákninu. Patří mezi komplexní sacharidy, které se do těla uvolňují pomalu. Energie tak vydrží dlouho a je minimální tendence ukládání tuku do podkoží. Mají nízký glykemický index takže jsou vhodné pro diabetiky.

Cizrnová mouka je přirozeně bezlepková a vhodná pro bezlepkovou dietu a má vysokou nutriční hodnotu. Obsahuje sacharidy, bílkoviny a vlákninu, která je prospěšná pro trávicí systém. Je bohatá na vitaminy C, B6, kyselinu listovou a železa.

Kakao je zdrojem vitamínů a minerálů hlavně hořčíku a železa a obsahuje také antioxidanty. Konzumace kakaa bývá spojována s pocity dobré nálady a uvolněním.