Vegan jogurt z jáhel
Jogurt z vařených jáhel je jeden z mých nejoblíbenějších. A co mě při výrobě jogurtu baví nejvíc je to, že může mít vždy jinou příchuť, konzistenci i kyselost.
https://www.vitalvibe.eu/cs/probiotika-enzymy/786-body-biotics-veganska-probiotika.html
Suroviny:
- 150g syrových jáhel
- špetka soli
- 60g sušeného ovoce (použila jsem sušené meruňky a ananas)
- voda - takové množství, aby byly jáhly úplně rozvařené, průběžně při vaření jáhel vodu přiléváme - vše společně uvaříme
Do hotového základu, kdy nám vznikne vlastně něco jako jáhlová kaše po vychladnutí přidáme:
- 20g kokosového oleje
- 150g vody přibližně
a všechno rozmixujeme do hladké krémové konzistence (tyčový mixér).
Hustotu si každý může přizpůsobit podle sebe takže buď přidá více vody nebo ubere. Do rozmixované směsi vmícháme 2 kapsle probiotik pomocí nekovového nádobí takže i jáhly mixujeme v něčem nekovovém. Takto připravený jogurt už jen nalijeme do čistých sklenic, přikryjeme je například utěrkou a necháme při pokojové teplotě asi tak 24 hodin zrát.
Jáhly obsahují draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, vitamíny skupiny B a vlákninu. Patří mezi komplexní sacharidy, které se do těla uvolňují pomalu. Energie tak vydrží dlouho a je minimální tendence ukládání tuku do podkoží. Mají nízký glykemický index takže jsou vhodné pro diabetiky.
Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.