Vegan jogurt z jáhel

22.09.2020


Jogurt z vařených jáhel je jeden z mých nejoblíbenějších. A co mě při výrobě jogurtu baví nejvíc je to, že může mít vždy jinou příchuť, konzistenci i kyselost. 


https://www.vitalvibe.eu/cs/probiotika-enzymy/786-body-biotics-veganska-probiotika.html


Suroviny:

  • 150g syrových jáhel
  • špetka soli
  • 60g sušeného ovoce (použila jsem sušené meruňky a ananas)
  • voda - takové množství, aby byly jáhly úplně rozvařené, průběžně při vaření jáhel vodu přiléváme - vše společně uvaříme


Do hotového základu, kdy nám vznikne vlastně něco jako jáhlová kaše po vychladnutí přidáme:

- 20g kokosového oleje

- 150g vody přibližně

a všechno rozmixujeme do hladké krémové konzistence (tyčový mixér). 


Hustotu si každý může přizpůsobit podle sebe takže buď přidá více vody nebo ubere. Do rozmixované směsi vmícháme 2 kapsle probiotik pomocí nekovového nádobí takže i jáhly mixujeme v něčem nekovovém. Takto připravený jogurt už jen nalijeme do čistých sklenic, přikryjeme je například utěrkou a necháme při pokojové teplotě asi tak 24 hodin zrát.




Jáhly obsahují draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, vitamíny skupiny B a vlákninu. Patří mezi komplexní sacharidy, které se do těla uvolňují pomalu. Energie tak vydrží dlouho a je minimální tendence ukládání tuku do podkoží. Mají nízký glykemický index takže jsou vhodné pro diabetiky.

Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.