Vegan jáhlový nákyp s jablky bez lepku
Na 4 porce jáhlového nákypu si nejdříve spaříme 240g jáhel, které zalijeme 750g vody, přidáme 60g nakrájených sušených datlí (nepřislazovaných a bez SO2), špetku soli a společně vaříme za občasného promíchávání do měkka a do odpaření veškeré vody až nám vznikne hustší kaše. Až je kaše hotová přimícháme k ní 80g kešu másla. Mezitím co se nám kaše vaří si oloupeme 3 jablka a nastrouháme je na struhadle na hrubo, přidáme 20g rozinek (nepřislazovaných a bez SO2), 40g nasekaných vlašských ořechů, skořici a promícháme. Můžeme ještě přidat nastrouhanou kůru z citronu. Přichystáme si nějakou zapékací misku, pekáč nebo dortovou formu, vyložíme nádobu pečícím papírem a rozprostřeme do ní polovinu uvařené kaše tu zasypeme přichystanými nastrouhanými jablky a na ně přidáme druhou polovinou kaše. Pečeme v troubě asi 30 minut.
Vlašské ořechy obsahují důležité omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vit. E, B1, B2, B5, B6, B9, C, vápník, hořčík, železo, zinek, draslík. Mají dobrý vliv na psychiku a trávení. Udržují zdravou pokožku, nehty a vlasy, snižují krevní tlak, snižují špatný cholesterol. Působí protizánětlivě a antioxidačně, zlepšují paměť a soustředěnost, prevence Alzheimerovy choroby.
Datle obsahují draslík, měď, železo, vit. A, B, niacin. Pečují o svěžest a soustředěnost, startují energetickou přeměnu ve všech buňkách a proto jsou ideálním zdrojem na doplnění energie.
Jáhly obsahují draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, vitamíny skupiny B a vlákninu. Jáhly patří mezi komplexní sacharidy, které se do těla pomalu uvolňují, energie vám tak vydrží a je minimální tendence ukládání tuku do podkoží. Mají nízký glykemický index takže jsou vhodné pro diabetiky.
Rozinky obsahují vitamíny skupiny B, C, E, K, A, vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, sodík, zinek, draslík, antioxidanty a aminokyseliny. Rozinky mají nízký glykemický index, pomáhají regulovat cukr v krvi, obsahují malé množství tuků, pozitivně působí na trávicí systém, regulují krevní tlak, jsou vhodné při chudokrevnosti a odstraňují z těla škodlivé látky.
Jablka obsahují vit. C, K, A, E, B1, B2, B6, draslík, mangan, měď, polyfenoly a spoustu vlákniny. Pomáhají bojovat s nadváhou, snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Pomáhají snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu, fungují jako prebiotika a podporují tak zdravé střevní prostředí. Chrání mozek před demencí, sliznici žaludku a jsou pomocníkem při boji s astmatem.
Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů, chrání tělo před stresem, má protizánětlivé účinky, zbavuje tělo infekcí, účastní se obnovy poškozených tkání a snižuje riziko vzniku onemocnění srdce. Snižuje hodnoty LDL cholesterolu a snižuje inzulinovou rezistenci a tím pomáhá a podporuje funkci inzulinu. Je vhodná i pro diabetiky. Prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a prevence vzniku nádorových onemocnění.
Kešu ořechy pomáhají při anémii, regulují hladinu cholesterolu, působí jako přírodní antidepresivum. Zlepšují vzhled pokožky, pomáhají při zažívacích obtížích, snižují krevní tlak a podílejí se na tvorbě spermií. Jsou zdrojem bílkovin. Obsahují řadu vitamínů skupiny B a minerálů jako je železo, zinek, mangan, měď, hořčík, kyselinu listovou a omega-3 a 6.