Vegan jáhlové řezy bez lepku

07.09.2020

Tyto jáhlové řezy jsou nepečené a čím více jsou uležené tím víc jsou chutné. Připomínají mi trochu nugát a co je na nich super, že můžeme příchuť řezů libovolně kombinovat podle sebe. Díky proteinu jsou plné bílkovin a slazené jsou pouze proteinem, který obsahuje sukralózu. 


Suroviny:

  • 200g syrových jáhel
  • 500ml kokosového mléka
  • 100ml vody 
  • 30g proteinu Reflex Nutrition Plant - Based protein s vanilkovou příchutí 
  • 40g arašídového másla
  • 30g proteinu Reflex Nutrition Plant - Based s příchutí kakao + karamelhttps://www.fitness4u.cz/reflex-plant-based-protein-rostlinny-protein-600-g/
  • 2 lžíce silné kávy
  • 20g nasekané hořké 85 % čokolády
  • 20g nasekaných mandlí na ozdobení 


Nejdříve uvaříme jáhly v kokosovém mléce a ve vodě na kaši, kdy necháme veškerou tekutinu vsáknout do jáhel. Až je kaše vychladlá tak ji pomocí tyčového mixéru rozmixujeme do hladké konzistence. Měla by vzniknout hmota podobná plastelíně. Rozdělíme ji na dvě části a do jedné přimícháme vanilkový protein s arašídovým máslem a dobře promícháme. Do druhé poloviny přidáme kávu, nasekanou čokoládu a protein s příchutí kakaa a karamelu a opět dobře promícháme. Pak už jen přes nějakou menší misku přetáhneme igelitový sáček. Jako první pomocí lehce navlhčených rukou do misky natlačíme tmavou část a na tu dáme světlou část. Nakonec vrch posypeme nasekanými mandlemi a takto připravené řezy dáme alespoň přes noc odležet do lednice. Pak už jen krájíme kousky podle libosti. 



Jáhly obsahují draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, vitamíny skupiny B a vlákninu. Patří mezi komplexní sacharidy, které se do těla uvolňují pomalu. Energie tak vydrží dlouho a je minimální tendence ukládání tuku do podkoží. Mají nízký glykemický index takže jsou vhodné pro diabetiky.

Mandle jsou vhodné pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby díky minerálům, které obsahují (hořčík, vápník, draslík, zinek, železo). Dále obsahují velké množství vlákniny a působí tak preventivně proti zácpám. Antioxidanty, které chrání srdce a cévy a působí proti stárnutí. Obsahují sice vysoké množství tuků, ale prospěšných, které pomáhají k udržení váhy a tělu prospívají pokud je nebudeme konzumovat pražené, solené a nebo jen ve formě ořechového másla. Trávení mandlí, které musíme rozkousat je totiž úplně jiné než trávení mandlového másla (což platí u všech ořechů jen poměr přijaté energie z ořechů v přirozené formě se u různých druhů ořechů lehce liší). Výzkumy ukazují, že pokud konzumujeme mandle v přirozené formě tak z nich přijmeme co se týká energetického příjmu pouze 70% z celkového množství, které si dáme. Ale pokud konzumujeme mandlové máslo tak naše tělo přijme veškerý energetický příjem, který například 1 lžíce mandlového másla obsahuje. 


Reflex nutrition PLANT BASED PROTEIN

  • Rostlinný protein - hrachový, rýžový a dýňový
  • 21 g bílkoviny na 30 g dávku
  • Všech 9 esenciálních aminokyselin
  • Přidané probiotické kultury a vitamín B12
  • Bez živočišných složek
  • Plně kompostovatelný obal
  • Vhodné pro vegany
  • Skvělá chuť
  • Dostupný ve třech příchutích