Vegan jáhlová kaše
Jáhly jsou nejen velmi výživné, ale také obsahují spoustu vitamínu skupiny B, vlákniny a jsou vhodné i pro diabetiky díky nízkému glykemickému indexu. Podle mě jáhly skvěle chutnají a každý den si můžeme připravit kaši trochu jinak takže neomrzí.
Připravuji si větší množství ´´základní´´ jáhlové kaše, kterou skladuji v lednici, kde vydrží i týden (můžeme z ní připravit i jiné dobroty viz. Vegan zdravé bezlepkové kuličky z jáhel, Vegan jáhlový koláč s jablky a povidly bez lepku). Ráno odeberu přibližně 130g uvařené ´´základní´´ jáhlové kaše, kterou ohřeji s trochou vody a pak k ní přidávám co mě jen napadne :) Většinou do každé porce kaše přidám po ohřátí 10g proteinu, 1 malou lžičku psyllia a pak už se ingredience každý den liší.
Suroviny na základní kaši:
- 1 plechovka kokosového mléka (400g)
- 500g syrových jáhel
- 50g sušených rozinek (nemusí být)
- 3 plechovky vody (plechovky z kokosového mléka)
Jáhly nejdříve spaříme, dáme do hrnce a přidáme rozinky, kokosové mléko a vodu. Za občasného promíchávání vaříme na mírném plameni pod pokličkou. Kaše je opravdu mnoho a pokud by byla jen pro jednoho strávníka určitě bych připravila množství jen z poloviny dávky.
Nahoře na obrázku je kaše s vegan čokoládou 74% , goji a arašídy ve slaném karamelu s medem. Skvěle chutnají a určitě je doporučuji vyzkoušet - https://www.grizly.cz/grizly-arasidy-ve-slanem-karamelu-s-medem-500-g
Jáhly obsahují draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, vitamíny skupiny B a vlákninu. Jáhly patří mezi komplexní sacharidy, které se do těla pomalu uvolňují, energie vám tak vydrží a je minimální tendence ukládání tuku do podkoží. Mají nízký glykemický index takže jsou vhodné pro diabetiky.