Vegan dýňová buchta bez lepku
Tato buchta z dýně patří mezi zdravější recepty díky dýni samotné jelikož jde o jednu z velmi zdravých potravin. A také proto, že v receptu není použitý žádný cukr ani jiné sladidlo. Dýně je totiž sama o sobě většinou dost sladká takže pak není třeba dalšího přislazování.
Na jeden menší plech budeme potřebovat 1 lžíci Psyllia a 1 lžíci chia semínek smíchaných se 150g vody (necháme chvíli nabobtnat za občasného promíchávání), dále pak 50g kokosového neztuženého oleje, 400g sójového nápoje, 340g najemno nastrouhané dýně, 50g vlašských ořechů, 40g strouhaného kokosu, 50g rozinek (nejlépe nepřislazovaných a nesířených), 100g polohrubé rýžové mouky, 80g polohrubé kukuřičné mouky, 150g čirokové mouky, 1 kypřící prášek bez fosfátů a bez lepku a popřípadě cukr nebo jiné sladidlo. Já jsem nepřidávala žádné sladidlo až pak jsem kousek buchty polila datlovým sirupem.
Nejdříve smícháme tekuté suroviny společně s nabobtnalým Psylliem a chia semínkama, přidáme ořechy, kokos, rozinky a všechnu mouku s kypřícím práškem. Společně všechno promícháme do tužší konzistence. Přichystáme si plech vyložený pečícím papírem a vzniklé těsto do něj přendáme a uhladíme. Pečeme v předem vyhřáté troubě zhruba na 180°C asi 45 minut.
Dýně je řazena mezi nejzdravější potraviny. Obsahuje alfa a beta karoteny, vit. C a E, draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, zinek, B5, B3, B2 a spoustu vlákniny. Má vysoce antioxidační a protizánětlivé účinky. Pozitivně působí na zrak a zlepšuje kvalitu kůže, pomáhá předcházet revmatoidní artritidě, onemocněním štítné žlázy a prostaty. Čistí střeva a to i od parazitů.
Datlový sirup obsahuje poměrně dost draslíku a vápníku. Má méně kalorií než klasický cukr, ale i tak je to vysokokalorické sladidlo, proto by se měl používat s mírou a rozumem. Existuje výzkum, který naznačuje, že datlový sirup může mít antibakteriální účinky.
Čiroková mouka má vyšší obsah proteinů. Čirok je bohatý na antioxidanty, vitamíny skupiny B a některé minerály jako třeba vápník, draslík, hořčík. Čirok pomáhá proti zánětu, při únavě, působí kladně na nervovou soustavu, snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu cukru v krvi, má blahodárný vliv na oči a pokožku. Podporuje metabolismus.
Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.
Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.
Chia semínka obsahují vápník, antioxidanty, omega 3 nenasycené mastné kyseliny, zahání pocit únavy, žízně a hladu. Jsou vhodná pro diabetiky, jelikož zpomalují proces trávení polysacharidů a to napomáhá k stálejší hladině cukru v krvi. Ovšem u některých lidí se může objevit alergie, která se projevuje nadýmáním!
Vlašské ořechy obsahují důležité omega 3 nenasycené mastné kyseliny, vit. E, B1, B2, B5, B6, B9, C, vápník, hořčík, železo, zinek, draslík. Mají dobrý vliv na psychiku a trávení. Udržují zdravou pokožku, nehty a vlasy, snižují krevní tlak, snižují špatný cholesterol. Působí protizánětlivě a antioxidačně, zlepšují paměť a soustředěnost, prevence Alzheimerovy choroby.
Kokos obsahuje hodně nasycených tuků takzvaných triglyceridů, které jsou snadno stravitelné a v těle se snadno zpracují na zdroj energie než aby se ukládaly na tuk.
Rozinky obsahují vitamíny skupiny B, C, E, K, A, vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, sodík, zinek, draslík, antioxidanty a aminokyseliny. Rozinky mají nízký glykemický index, pomáhají regulovat cukr v krvi, obsahují malé množství tuků, pozitivně působí na trávicí systém, regulují krevní tlak, jsou vhodné při chudokrevnosti a odstraňují z těla škodlivé látky.