Vegan cukroví bez lepku
Toto cukroví je podobné cukroví lineckému a dalo by se říct, že je to taková jeho zdravější verze :) V těstě je minimum tuku, slazené je javorovým sirupem, díky vařené cizrně je obohaceno bílkovinami a kokosová mouka, kokosový olej a strouhaný kokos dodá kokosové aroma.
Suroviny:
- 50g uvařené cizrny
- 100g javorového sirupu
- 20g nerafinovaného kokosového oleje
- 40g pohankové mouky (Pernerka)
- 40g rýžové mouky (Pernerka)
- 40g kokosové mouky
- 80g kukuřičné mouky
- 80g strouhaného kokosu Bio
- 70g - 80g vody
pekanové ořechy na ozdobení nebo nějaké jiné
marmeláda
hořká vysokoprocentní čokoláda - po rozpuštění s ní natíráme ořechy, které pak pokládáme už na slepené cukroví marmeládou a necháme ztuhnout
Nejdříve rozmixujeme za pomoci tyčového mixéru uvařenou cizrnu s kokosovým olejem a javorovým sirupem do hladké konzistence. Přidáme strouhaný kokos, mouky a za postupného přilévání vodu, protože každá mouka je jiná a tak se množství vody může trošku lišit. Vypracujeme těsto, které se nelepí ani nerozpadá. Pokud by bylo stále potřeba doplnit nějakou tekutinu pak ve finálním vypracování těsta je nejlepší si ruce jen lehce namočit a takhle těsto propracovávat. Chce to jen trošku trpělivosti a s těstem si pohrát :) Pak na pomoučené ploše (používám rýžovou mouku) těsto vyválíme a vykrajujeme tvary podle libosti, které skládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě zhruba na 160°C dokud nejsou vykrojené tvary narůžovělé.
Javorový sirup obsahuje draslík, vápník, mangan a zinek (zinek a mangan jsou důležité pro naši imunitu), železo, fosfor, vitamin B a riboflavin. Javorový sirup působí protizánětlivě, má antioxidační účinky a chrání cévy. I přes všechna pozitiva s javorovým sirupem šetříme jelikož je to stále jen sladidlo :)
Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a (rutinu?). Co se týká množství rutinu v pohance tak se na tohle téma názory liší. Jedna studie uvádí, že větší množství rutinu v pohance je pouze v listech a aby se rutin vstřebal potřebuje k tomu zároveň vitamín C, který pohanka neobsahuje. Dále pohanka obsahuje velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Snižuje hladinu LDL cholesterolu.
Kokos obsahuje hodně nasycených tuků takzvaných triglyceridů, které jsou snadno stravitelné a v těle se snadno zpracují na zdroj energie než aby se ukládaly na tuk.
Cizrna neboli římský hrách obsahuje bílkoviny, komplexní sacharidy a tuky, vit. B15, železo, vápník, hořčík, fosfor. Při problémech s nadýmáním je vhodné vařit luštěniny společně s bylinkami jako je bazalka, oregano, majoránka, saturejka nebo libeček.
Pekanové ořechy mají sladkou, bohatou, máslovou chuť a texturu a jsou vhodné pro slané a sladké pokrmy. Obsahují hodně vlákniny, mononenasycené tuky, antioxidanty, hořčík, vápník, fosfor, vitamín E, A, beta-karoten, lutein a L-arginin (zlepšuje pružnost stěn tepen a ty jsou pak méně náchylné na krevní sraženiny). Pekanové ořechy podporují kardiovaskulární systém, dobré trávení, pomáhají při hubnutí, snižují riziko rakoviny prsu, podporují zdraví kostí a zubů, mají protizánětlivé a protirakovinné účinky, snižují krevní tlak, snižují riziko mrtvice, posilují imunitu, bojují proti stárnutí a jsou výborné pro zdraví vlasů.
Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.
Kokosová mouka má nasládlou chuť takže může nahradit v receptech určité množství sladidel, dodává pocit sytosti a obsahuje vysoké množství bílkovin.