Vegan buchta z kukuřičné polenty bez lepku
Buchta z kukuřičné polenty může být velmi zdravým mlsáním, snídaní či svačinou. Díky spoustě vlákniny, proteinu a mandlím nás zasytí na dlouhou dobu a dodá nám spoustu energie. Tato buchta je ideální pro všechny, kteří chtějí zhubnout, ale přitom si chtějí i zamlsat:)
Suroviny:
Těsto:
- 500g lískooříškového mléka
- 200g kukuřičné polenty
- 300g vody
- 60g proteinu (superprotein s vanilkovou příchutí slazený stévií na půl s rýžovým proteinem)
- 20g psyllia + 300g vody
Švestková náplň:
- 100g sušených švestek (nejlépe přes noc namočených do vody)
- 100g vody - vše společně rozmixujeme
Na posypání sušené višně a 50g mletých mandlí
Do vroucí vody společně s lískooříškovým mlékem nasypeme kukuřičnou polentu a zhruba 3 minuty povaříme. Do takto připravené polenty přimícháme protein a psyllium smíchané s vodou a dobře promícháme. Připravené těsto hned rozprostřeme na plech s pečícím papírem, nahoru rozetřeme švestkovou náplň, posypeme višněmi a mletými mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě zhruba na 180°C 15 minut.
Švestky obsahují pouze vitamin E, ale minerálních látek mají spoustu (vápník, hořčík, fosfor, draslík), dále také obsahují vlákninu, třísloviny a organické látky. Pomáhají při revmatismu, dně, onemocnění ledvin, jater a krevním oběhu. Snižují hladinu cholesterolu a jsou účinné při střevních problémech a zácpě. Sušené švestky a veškeré sušené ovoce vybíráme nejlépe vždy nepřislazované a nesířené.
Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.
Višně jsou zdrojem minerálních a stopových látek, které si tělo nedokáže vytvořit samo např. jód, vápník, železo, draslík, mangan, zinek. Pomáhají čistit krev, játra a ledviny a také pomáhají při cukrovce.
Mandle jsou vhodné pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby díky minerálům, které obsahují (hořčík, vápník, draslík, zinek, železo). Dále obsahují velké množství vlákniny a působí tak preventivně proti zácpám. Antioxidanty, které chrání srdce a cévy a působí proti stárnutí. Obsahují sice vysoké množství tuků, ale prospěšných, které pomáhají k udržení váhy a tělu prospívají pokud je nebudeme konzumovat pražené, solené a nebo jen ve formě ořechového másla. Trávení mandlí, které musíme rozkousat je totiž úplně jiné než trávení mandlového másla (což platí u všech ořechů jen poměr přijaté energie z ořechů v přirozené formě se u různých druhů ořechů lehce liší). Výzkumy ukazují, že pokud konzumujeme mandle v přirozené formě tak z nich přijmeme co se týká energetického příjmu pouze 70% z celkového množství, které si dáme. Ale pokud konzumujeme mandlové máslo tak naše tělo přijme veškerý energetický příjem, který například 1 lžíce mandlového másla obsahuje.