Vegan bezlepkový kakaový koláč s jablky
Koláč je výborný k snídani, svačině nebo jen tak ke kávě či čaji. Příprava koláče je jednoduchá a rychlá a opět jde o zdravé mlsání, které nijak neohrozí naši postavu. Do těsta jsou přidány vařené červené fazole, které obsahují spoustu bílkovin, vlákniny a také snižují hladinu špatného cholesterolu. Koláč je plný bílkovin, obsahuje minimum cukru a tuku a přitom chutná báječně. I když se lehce po upečení drolí určitě i tak stojí za vyzkoušení.
Suroviny:
Těsto
- 250g vařených červených fazolí
- 25g rýžového oleje
- 30g javorového sirupu
- 1 vanilkový cukr
- 30g Bio kakaa
- 100g jemných ovesných vloček bez lepku
- 70g bílé směsi bez lepku Doves Farm
Fazole pomocí tyčového mixéru rozmixujeme společně s javorovým sirupem a olejem. Přidáme zbytek surovin a pomocí rukou dobře promícháme jako, když děláme drobenku na koláče. Vznikne směs podobná drobence, kterou když více rukama stlačíme drží při sobě. Většinu těsta dáme do nádoby s pečícím papírem a jen asi tak menší třetinu si dáme stranou. Těsto v nádobě s pečícím papírem rukama utlačíme, přidáme náplň s jablky a tofu a vršek už jen těstem posypeme bez utlačování. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 40 minut.
Náplň
- 300g nastrouhaných jablek
- 180g bio tofu natural
- 20g sušených rozinek
- skořice mletá
- šťáva z 1/2 citrónu
- tofu pomocí vidličky nebo rukou rozmačkáme a smícháme se všemi zbylými surovinami.