Vegan bezlepkový kakaový koláč s jablky

13.03.2021



Koláč je výborný k snídani, svačině nebo jen tak ke kávě či čaji. Příprava koláče je jednoduchá a rychlá a opět jde o zdravé mlsání, které nijak neohrozí naši postavu. Do těsta jsou přidány vařené červené fazole, které obsahují spoustu bílkovin, vlákniny a také snižují hladinu špatného cholesterolu. Koláč je plný bílkovin, obsahuje minimum cukru a tuku a přitom chutná báječně. I když se lehce po upečení drolí určitě i tak stojí za vyzkoušení. 



Suroviny:

Těsto

  •  250g vařených červených fazolí 
  • 25g rýžového oleje
  • 30g javorového sirupu
  • 1 vanilkový cukr
  • 30g Bio kakaa
  • 100g jemných ovesných vloček bez lepku
  • 70g bílé směsi bez lepku Doves Farm


Fazole pomocí tyčového mixéru rozmixujeme společně s javorovým sirupem a olejem. Přidáme zbytek surovin a pomocí rukou dobře promícháme jako, když děláme drobenku na koláče. Vznikne směs podobná drobence, kterou když více rukama stlačíme drží při sobě. Většinu těsta dáme do nádoby s pečícím papírem a jen asi tak menší třetinu si dáme stranou. Těsto v nádobě s pečícím papírem rukama utlačíme, přidáme náplň s jablky a tofu a vršek už jen těstem posypeme bez utlačování. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 40 minut.

Náplň

  • 300g nastrouhaných jablek
  • 180g bio tofu natural
  • 20g sušených rozinek
  • skořice mletá
  • šťáva z 1/2 citrónu

- tofu pomocí vidličky nebo rukou rozmačkáme a smícháme se všemi zbylými surovinami.




Ovesné vločky (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.
Javorový sirup obsahuje draslík, vápník, mangan a zinek (zinek a mangan jsou důležité pro naši imunitu), železo, fosfor, vitamin B a riboflavin. Javorový sirup působí protizánětlivě, má antioxidační účinky a chrání cévy. I přes všechna pozitiva s javorovým sirupem šetříme jelikož je to stále jen sladidlo :)

Fazole obsahují vit. B, bílkoviny, vlákninu, sacharidy a minerální látky. Působí kladně na funkci ledvin. Snižují hladinu škodlivého LDL cholesterolu a podle některých názorů působí preventivně a proti rakovině.
Jablka obsahují vit. C, K, A, E, B1, B2, B6, draslík, mangan, měď, polyfenoly a spoustu vlákniny. Pomáhají bojovat s nadváhou, snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Pomáhají snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu, fungují jako prebiotika a podporují tak zdravé střevní prostředí. Chrání mozek před demencí, sliznici žaludku a jsou pomocníkem při boji s astmatem.
Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů, chrání tělo před stresem, má protizánětlivé účinky, zbavuje tělo infekcí, účastní se obnovy poškozených tkání a snižuje riziko vzniku onemocnění srdce. Snižuje hodnoty LDL cholesterolu a snižuje inzulinovou rezistenci a tím pomáhá a podporuje funkci inzulinu. Je vhodná i pro diabetiky. Prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a prevence vzniku nádorových onemocnění. 
Rýžový olej obsahuje vitamíny A, E, skupiny B, velké množství mastných kyselin (46% kyseliny olejové, 36% linolové a 1% linolenové). Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zpomaluje proces stárnutí, pomáhá bojovat proti volným radikálům, je přírodním antioxidantem a má léčivé účinky.  
Rozinky (Bio) obsahují vitamíny skupiny B, C, E, K, A, vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, sodík, zinek, draslík, antioxidanty a aminokyseliny. Mají nízký glykemický index, pomáhají regulovat cukr v krvi, obsahují malé množství tuků, pozitivně působí na trávicí systém, regulují krevní tlak, jsou vhodné při chudokrevnosti a odstraňují z těla škodlivé látky.


Kakao je zdrojem vitamínů a minerálů hlavně hořčíku a železa a obsahuje také antioxidanty. Konzumace kakaa bývá spojována s pocity dobré nálady a uvolněním.
Tofu je bohatým zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku, vit. B a železa. Je lépe stravitelné než sójové boby. Má nízkou hodnotu glykemického indexu takže je vhodné i pro lidi s inzulínovou rezistencí, diabetem nebo v redukčních dietách. Podporuje nervovou soustavu, snižuje hladinu cholesterolu, stimuluje látkovou výměnu. Sója má, ale i své nevýhody a to ty, že je častým alergenem. Obsahuje také fytoestrogeny, které mohou způsobit některé nemoci, neplodnost, nebo dřívější pubertu. Může potlačovat také funkci štítné žlázy nebo omezovat trávení některých stopových prvků a bílkovin. Pokud si vybíráme tofu určitě si vybíráme výrobky označené symbolem bez GMO což znamená, že sója nebyla geneticky modifikovaná.