Vegan bezlepkové sušenky z cizrny
Cizrnové sušenky jsou plné bílkovin, zdravých tuků a sacharidů takže skvěle doplní energii, která vydrží po dlouho dobu. Jsou vhodné k snídani, svačině, kávě nebo čaji a stejně tak zaženou chutě po něčem dobrém. I když jsou bez cukru, díky datlové pastě jsou sladké, ale je dost možné, že by mohly být pro někoho málo sladké. Pak stačí přidat datlové pasty o něco více. Kombinace kokosu, kakaa a kakaových bobů mi hodně připomněla koka sušenky, i když je to už opravdu hodně dlouhá doba, kdy jsem je naposled ochutnala :))
Na sušenky budeme potřebovat (množství na 1 plech) :
- 250g přes noc namočené cizrny
100g vody
- 150g datlové pasty (Bombus-RAW ENERGY)
- 50g kokosového oleje ( Wolberry-Bio panenský kokosový olej)
- 30g-40g kakaa (nejlépe BIO)
- 50g strouhaného kokosu (BIO)
- 20g kakaových bobů (Wolberry-kakaové boby Bio drcené)
- špetku soli
- 70g ovesných vloček (Natural Jihlava)
- 50g pohankové mouky (Pernerka-celozrnná mouka)
Namočenou cizrnu scedíme, důkladně propláchneme a tyčovým mixérem rozmixujeme se 100g vody, pak přidáme kokosový olej a postupně na kousky nakrájenou datlovou pastu a vše společně rozmixujeme. Do takto připravené hmoty nasypeme kakao, kokos, kakaové boby, ovesné vločky, pohankovou mouku, špetku soli a vše společně promícháme a necháme chvilku odležet. Pokud by se těsto moc lepilo přidáme ovesné vločky nebo pohankovou mouku. Z těsta odebíráme asi tak 20g kousky ze kterých uválíme kuličky a ty pak pomocí razítka na sušenky nebo nějaké skleničky nebo jen pomocí rukou rozplácneme na placku a položíme na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě zhruba na 180°C asi tak 30 minut.
Cizrna neboli římský hrách obsahuje bílkoviny, komplexní sacharidy a tuky, vit. B15, železo, vápník, hořčík, fosfor. Při problémech s nadýmáním je vhodné vařit luštěniny společně s bylinkami jako je bazalka, oregano, majoránka, saturejka nebo libeček.
Datle obsahují draslík, měď, železo, vit. A, B, niacin. Pečují o svěžest a soustředěnost, startují energetickou přeměnu ve všech buňkách a proto jsou ideálním zdrojem na doplnění energie.
Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a rutinu. Má velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Pomáhá zvyšovat pružnost cév a snižuje hladinu LDL cholesterolu.
Nerafinovaný kokosový olej se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, neukládají se do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii. Ohledně kokosového oleje je spousta sporných názorů, kdy někteří tvrdí, že není zdravý a jiní zase tvrdí opak. Osobně si myslím, že pokud se kokosový olej nekonzumuje stále a střídá se například s olejem olivovým, řepkovým, slunečnicovým, lněným, avokádovým a nebo dýňovým našemu zdraví nemůže nijak ublížit.
Ovesné vločky jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.
Himalájská sůl růžová obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.
Nepražené kakaové boby obsahují hořčík, síru, železo, mangan, chrom, zinek, měď. Jsou považovány za nejlepší přirozené antidepresivum :) a to díky dopaminu a serotoninu. Podporují imunitní systém.
Kakao ( používám BIO kakao ) je zdrojem vitamínů a minerálů hlavně hořčíku a železa a obsahuje také antioxidanty. Konzumace kakaa bývá spojována s pocity dobré nálady a uvolnění.
Kokos obsahuje hodně nasycených tuků takzvaných triglyceridů, které jsou snadno stravitelné a v těle se snadno zpracují a spíše se spotřebují jako zdroj energie než aby se ukládaly na tuk.