Vegan bezlepkové muffiny plné bílkovin
Jak jinak začít další rok než nějakou sladkou dobrotou a ještě k tomu plnou bílkovin. Tři kousky těchto muffinů obsahují 20g bílkovin takže jsou vhodnou alternativou k snídani.
Na 8 kousků potřebujeme:
- 260g aquafaby (voda z cizrny ze sterilované cizrny ve sklenici koupená na Lidlu budou potřeba 2 sklenice)
- 40g třtinového cukru
- 50g proteinu
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- 100g rýžové polohrubé mouky
- 10g bio kakaa
- 30g bio strouhaného kokosu
Nejdříve vyšleháme aquafabu do sněhu. Vyšlehání sněhu do tuhé konzistence je maličko delší - trvá kolem 10 minut celkem, ale výsledek stojí za to. Zhruba po 5 minutách postupně přisypáváme do aquafaby třtinový cukr a pokračujeme ve šlehání. Až máme sníh vyšlehaný přidáme do něj protein s kypřícím práškem a metličkou opatrně promícháme. Takto připravenou směs rozdělíme na dvě poloviny. Do první přidáme prosáté kakao a 50g rýžové polohrubé nebo hladké mouky a zlehka promícháváme. Těsto klesne, ale toho se není třeba lekat. Do druhé poloviny přidáme dalších 50g rýžové polohrubé nebo hladké mouky a strouhaný kokos a opět zlehka promícháváme (i toto těsto klesne). Těstem plníme připravené muffinové formičky, které pečeme v předehřáté troubě zhruba na 170°C. Během pečení zkoušíme párátkem jestli jsou muffiny upečené.
Odkaz, kde najdete více informací ohledně aquafaby
https://www.zdraviakrasa.cz/aquafaba-vime-k-cemu-pripravit-zde-recept-1653/
Aquafaba je voda z cizrny (a jiných luštěnin,.. stejně prý funguje i voda z bílých fazolí, ale s tím zatím nemám žádné zkušenosti), která dokáže nahradit vaječný bílek takže je vhodná pro všechny, kteří ho nechtějí či nemůžou z nějakého důvodu jíst. Používá se všude tam, kde chceme dosáhnout nadýchanějšího výsledku například do karbanátků, různých těst, nádivek, krémů, sýrů, ale jde z ní ušlehat i tuhý sníh, z kterého jde připravit čokoládová pěna, piškoty, pusinky, kokosky a dokonce i majonéza. Obsahuje bílkoviny, sacharidy a vápník.
Kakao ( používám BIO kakao ) je zdrojem vitamínů a minerálů hlavně hořčíku a železa a obsahuje také antioxidanty. Konzumace kakaa bývá spojována s pocity dobré nálady a uvolněním.
Kokos obsahuje hodně nasycených tuků takzvaných triglyceridů, které jsou snadno stravitelné a v těle se snadno zpracují na zdroj energie než aby se ukládaly na tuk.
Nerafinovaný třtinový cukr je zdravější variantou bílého rafinovaného cukru, z kterého byla během zpracování odstraněna melasa a byl vybělený. Kdežto třtinový cukr neprochází procesem chemické rafinace a bělení a neztrácí tak zdraví prospěšné látky jako jsou minerály, stopové prvky, vitamíny, enzymy a vláknina a nezatěžuje tolik organismus. Nadměrné slazení jakýmkoliv cukrem není pro náš organismus ovšem zdravé takže s cukrem šetříme.