Vegan bezlepkové mrkvánky
18.11.2023
Mrkvánky jsou plné kvalitních tuků a vlákniny, plněné náplní připravenou z máku, povidel, višňového džemu a tofu natural a jsou opravdu vynikající. Tento recept vznikl trochu omylem a to, když jsem se přehmátla a místo čirokové mouky nasypala do mísy čirokovou instantní kaši:) Naštěstí to dopadlo víc než dobře.
Suroviny
Těsto
- 350g najemno nastrouhané mrkve
- 100g bio kokosového oleje
- 50g mletého lněného semínka
- 50g čekankového sirupu
- 100g čirokové instantní kaše (kupuji přes internet na stránkách www.grizly.cz)
- 100g maniokové mouky (také ji kupuji na stejných stránkách Grizly)
- 1 kypřící prášek
Náplň
- 50g švestkových povidel
- 50g višňového džemu
- 80g mletého máku
- 1 balení tofu natural - rozdrobíme
- šťáva z poloviny citronu
Všechno společně smícháme
Postup
1.
Všechny suroviny na těsto dobře pomocí rukou smícháme a necháme tak půl hodinky v lednici odležet.
2.
Mezitím si připravíme náplň.
3.
Těsto vytáhneme z lednice a odebíráme z něj kousky, které nejdříve pomocí rukou rozmačkáme do placky a pak si ještě pomůžeme válečkem na těsto. Nejspíš by šlo i celé těsto rovnou rozválet a pak ho nakrájet na kousky. Takto připravenou placku naplníme náplní a okraje dáme k sobě. Mrkvánek položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160°C přibližně hodinu.