Vegan bezlepkové marokánky
Pomalu, ale jistě se blíží čas vánoční a tak je vhodná chvíle začít přemýšlet o tom co bychom chtěli letos upéct za cukroví. Většina se bude nejspíš držet svých vyzkoušených klasických receptů, ale věřím, že se najdou i ti co by rádi vyzkoušeli zdravější varianty cukroví. A takovým zdravějším kompromisem klasických marokánek jsou tyhle marokánky. Nejsou sice tak křupavé nebo až tvrdé jak si vzpomínám, i když je to už hodně let zpátky co jsem je naposled ochutnala :) Myslím si, že je to menším množstvím cukru v receptu nebo spíše tím, že v těchto marokánkách téměř žádný cukr není (kromě tedy sušených brusinek ty jsou přislazené cukrem) a sušeného neslazeného a nesířené voce. A jaký je klad tohoto receptu? Je to naprostá volnost ve výběru sušeného ovoce a ořechů takže svým způsobem každý chuťový pohárek každého z nás může být potěšený :)
Suroviny na 2 plechy
- 60g rýžové nebo jáhlové mouky
- 320g rostlinného mléka nebo vody
- 1 lžíce bio kokosového oleje
- 200g jakýchkoliv nasekaných ořechů
- 250g sušeného ovoce, které nasekáme na malé kousky
- kůra z 1/2 citronu Bio nebo 1/2 lžičky sušené pomerančové kůry - můžeme vynechat
vysokoprocentní čokoláda na polití, může být samozřejmě jakákoliv podle vašich chutí ať už bílá či tmavá, ale určitě bych volila kvalitní čokolády a ne nějaké náhražky čokolád nebo čokoládu na vaření
Nejdříve si odvážíme množství všech surovin. Ořechy nasekáme a sušené ovoce nakrájíme na malé kousky. V hrnci smícháme mouku, rostlinné mléko, bio kokosový olej a za stálého míchání směs přivedeme k varu - směs zhoustne. Plamen ztlumíme, provaříme ještě asi tak 3 minuty a odstavíme z plotny a přisypeme zbytek surovin. Na plech s pečícím papírem pomocí lžičky klademe malé hromádky, které roztíráme. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C zhruba 30 minut. Záleží jak jsou marokánky velké. Nakonec vychladlé marokánky potíráme rozpuštěnou čokoládou - nasekanou čokoládu dáme do malé misky a v mikrovlnné troubě rozpustíme. Můžeme přidat trošku vody.
Arašídy (jedná se o luštěninu) jsou bohatým zdrojem proteinů, zdravých tuků omega-3 a 6 mastných kyselin. Pomáhají chránit mozkové buňky a zlepšují paměť a soustředění. Jsou ovšem i největším alergenem to znamená, že by měl být člověk opatrný při jejich první konzumaci. Dále jejich pozitivní účinky na zdraví jsou - podporují vyprazdňování, zasytí na delší dobu, normalizují hladinu cukru v krvi, jsou prevencí rakoviny a urychlují metabolismus.
Kakao (ve vysokoprocentní čokoládě je ho velmi mnoho) je zdrojem vitamínů a minerálů hlavně hořčíku a železa a obsahuje také antioxidanty. Konzumace kakaa bývá spojována s pocity dobré nálady a uvolněním.
Brusinky obsahují mnoho antioxidantů, vitamín C, A, E, vlákninu, železo, vápník, draslík. Jsou známé svými pozitivními účinky na močové ústrojí, zamezují tvorbu zubního kazu pokud neobsahují přidaný cukr, pomáhají při některých nemocech žlučníku, při léčbě cukrovky, posilují imunitu. Lidé, kteří používají léky na ředění krve jako je například warfarin, by brusinky neměli konzumovat jelikož mohou snížit protisrážlivý účinek léku a vyvolat tak nebezpečné krvácení.
Rozinky (Bio) obsahují vitamíny skupiny B, C, E, K, A, vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, sodík, zinek, draslík, antioxidanty a aminokyseliny. Mají nízký glykemický index, pomáhají regulovat cukr v krvi, obsahují malé množství tuků, pozitivně působí na trávicí systém, regulují krevní tlak, jsou vhodné při chudokrevnosti a odstraňují z těla škodlivé látky.
Goji Kustovnice čínská obsahuje 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků a spoustu vitamínů. Dále obsahuje železo, měď, vitamíny skupiny B. Podporuje imunitní systém, tvorbu červených krvinek, snižuje pocit únavy, přispívá k normálnímu energetickému metabolismu a činnosti nervové soustavy. Podporuje správnou funkci srdce, zdravý zrak a zdravý stav sliznic a pokožky.
Hrušky obsahují velké množství vlákniny, vody, dále také kyselinu listovou, sodík, draslík, měď, fosfor, zinek, vápník a vitamín B a menší množství vitamínu C a E. Pomáhají při zácpě, nadýmání a střevních potížích, vylučují z těla těžké kovy a jedovaté látky, zpevňují cévy, snižují krevní tlak, podporují krvetvorbu a pomáhají při zánětlivých potížích močových cest a ledvin. Působí jako diuretikum. Díky tomu, že v nich převládá fruktóza jsou vhodné i pro diabetiky.
Mandle jsou vhodné pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby díky minerálům, které obsahují (hořčík, vápník, draslík, zinek, železo). Dále obsahují velké množství vlákniny a působí tak preventivně proti zácpám. Antioxidanty, které chrání srdce a cévy a působí proti stárnutí. Obsahují sice vysoké množství tuků, ale prospěšných, které pomáhají k udržení váhy a tělu prospívají pokud je nebudeme konzumovat pražené, solené a nebo jen ve formě ořechového másla. Trávení mandlí, které musíme rozkousat je totiž úplně jiné než trávení mandlového másla (což platí u všech ořechů jen poměr přijaté energie z ořechů v přirozené formě se u různých druhů ořechů lehce liší). Výzkumy ukazují, že pokud konzumujeme mandle v přirozené formě tak z nich přijmeme co se týká energetického příjmu pouze 70% z celkového množství, které si dáme. Ale pokud konzumujeme mandlové máslo tak naše tělo přijme veškerý energetický příjem, který například 1 lžíce mandlového másla obsahuje.
Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a (rutinu?). Co se týká množství rutinu v pohance tak jsou na tohle téma různé názory, které se dost liší. Například jedna taková studie ukazuje na údajné velké množství rutinu pouze v listech pohanky a také, že rutin, aby byl vstřebán potřebuje vitamín C, který v pohance nenajdeme. Takže každý ať poslouchá své tělo a sleduje jestli je mu pohanka něčím přínosná nebo ne. Pohanka dále obsahuje velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu.