Vegan bezlepková vláčná mrkvová buchta bez cukru
Tato buchta z mrkve není slazená žádným cukrem nebo sirupem. Jsou v ní pouze sušené datle takže si ji můžeme vychutnat bez jakýchkoliv výčitek :) Mrkev i datle obsahují spoustu vlákniny, která nás chrání před civilizačními chorobami (jako je například rakovina trávicího ústrojí, cukrovka, onemocnění srdce, vysoký cholesterol a obezita). Vláknina také pomáhá při léčbě zácpy, hemeroidů a syndromu dráždivého tračníku. Takže nezapomínejte na dostatečný přísun vlákniny jelikož je pro nás opravdu velmi důležitá. Pokud těsto dáme do dortové formy o průměru 17 cm můžeme si takto připravit malý mrkvový dortík.
Ingredience:
- 200g mrkve (nastrouhané najemno)
- 100g sušených vypeckovaných a nepřislazených datlí (nakrájíme je na kousky)
- 100g arašídového másla, které rozmícháme společně se 150g vlažné vody (nebo jakékoliv jiné oříškové máslo)
- 90g čirokové mouky
- 70g pohankové mouky
- 90g kukuřičné mouky
- 1/2 balíčku kypřícího prášku bez fosfátů
- špetka sody a soli, skořice, zázvor, nastrouhaná kůra z 1/2 bio citronu
- 100g - 120g vody (přiléváme ji postupně dokud nám nevznikne husté těsto)
Všechny ingredienci postupně smícháme v pořadí jak jdou za sebou a vzniklé těsto dáme do pekáče vyloženého pečícím papírem a pozvolna pečeme v předem vyhřáté troubě asi na 170°C zhruba 1 hodinu. V průběhu pečení zkoušíme párátkem zda je buchta už upečená a nelepí se na párátko.
Čiroková mouka má vyšší obsah proteinů. Čirok je bohatý na antioxidanty, vitamíny skupiny B a některé minerály jako třeba vápník, draslík, hořčík. Čirok pomáhá proti zánětu, při únavě, působí kladně na nervovou soustavu, snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu cukru v krvi, má blahodárný vliv na oči a pokožku. Podporuje metabolismus.
Mrkev obsahuje vlákninu, antioxidanty a vit. A, které tělo nejvíc využije nastrouháním mrkve než jen kousáním.
Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a rutinu. Má velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Pomáhá zvyšovat pružnost cév a snižuje hladinu LDL cholesterolu.
Datle obsahují draslík, měď, železo, vit. A, B, niacin. Pečují o svěžest a soustředěnost, startují energetickou přeměnu ve všech buňkách a proto jsou ideálním zdrojem na doplnění energie.
Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů, chrání tělo před stresem, má protizánětlivé účinky, zbavuje tělo infekcí, účastní se obnovy poškozených tkání a snižuje riziko vzniku onemocnění srdce. Snižuje hodnoty LDL cholesterolu a snižuje inzulinovou rezistenci a tím pomáhá a podporuje funkci inzulinu. Je vhodná i pro diabetiky. Prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a prevence vzniku nádorových onemocnění.
Arašídové máslo je bohatým zdrojem proteinů, zdravých tuků omega-3 a 6 mastných kyselin. Pomáhá chránit mozkové buňky a zlepšuje paměť a soustředění.
Zázvor patří mezi nejzdravější koření na světě. Je nabitý živinami a biologicky aktivními látkami, které velmi prospívají zdraví těla i mozku. Zázvor pomáhá při nevolnosti, zmírňuje bolesti a otoky svalů, má protizánětlivý účinek, snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá při chronických zažívacích potížích, zmírňuje menstruační bolesti, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, chrání před Alzheimerovou nemocí a bojuje proti infekcím. Kdy se raději zázvoru vyhnout,.. při chorobách spojených s krvácením, při diabetu a při onemocnění srdce a cév. Také těhotné a kojící maminky by se zázvoru měly raději vyhnout. Pokud užíváte jakýkoliv lék vždy se poraďte s lékařem zda můžete konzumovat zázvor.