Vegan bezlepková vláčná mrkvová buchta bez cukru

15.05.2019

Tato buchta z mrkve není slazená žádným cukrem nebo sirupem. Jsou v ní pouze sušené datle takže si ji můžeme vychutnat bez jakýchkoliv výčitek :) Mrkev i datle obsahují spoustu vlákniny, která nás chrání před civilizačními chorobami (jako je například rakovina trávicího ústrojí, cukrovka, onemocnění srdce, vysoký cholesterol a obezita). Vláknina také pomáhá při léčbě zácpy, hemeroidů a syndromu dráždivého tračníku. Takže nezapomínejte na dostatečný přísun vlákniny jelikož je pro nás opravdu velmi důležitá. Pokud těsto dáme do dortové formy o průměru 17 cm můžeme si takto připravit malý mrkvový dortík.

Ingredience: 

  • 200g mrkve (nastrouhané najemno)
  • 100g sušených vypeckovaných a nepřislazených datlí (nakrájíme je na kousky)
  • 100g arašídového másla, které rozmícháme společně se 150g vlažné vody (nebo jakékoliv jiné oříškové máslo)
  • 90g čirokové mouky
  • 70g pohankové mouky
  • 90g kukuřičné mouky
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku bez fosfátů
  • špetka sody a soli, skořice, zázvor, nastrouhaná kůra z 1/2 bio citronu 
  • 100g - 120g vody (přiléváme ji postupně dokud nám nevznikne husté těsto)

Všechny ingredienci postupně smícháme v pořadí jak jdou za sebou a vzniklé těsto dáme do pekáče vyloženého pečícím papírem a pozvolna pečeme v předem vyhřáté troubě asi na 170°C zhruba 1 hodinu. V průběhu pečení zkoušíme párátkem zda je buchta už upečená a nelepí se na párátko.

Čiroková mouka má vyšší obsah proteinů. Čirok je bohatý na antioxidanty, vitamíny skupiny B a některé minerály jako třeba vápník, draslík, hořčík. Čirok pomáhá proti zánětu, při únavě, působí kladně na nervovou soustavu, snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu cukru v krvi, má blahodárný vliv na oči a pokožku. Podporuje metabolismus.

Mrkev obsahuje vlákninu, antioxidanty a vit. A, které tělo nejvíc využije nastrouháním mrkve než jen kousáním.

Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a rutinu. Má velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Pomáhá zvyšovat pružnost cév a snižuje hladinu LDL cholesterolu.

Datle obsahují draslík, měď, železo, vit. A, B, niacin. Pečují o svěžest a soustředěnost, startují energetickou přeměnu ve všech buňkách a proto jsou ideálním zdrojem na doplnění energie.

Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů, chrání tělo před stresem, má protizánětlivé účinky, zbavuje tělo infekcí, účastní se obnovy poškozených tkání a snižuje riziko vzniku onemocnění srdce. Snižuje hodnoty LDL cholesterolu a snižuje inzulinovou rezistenci a tím pomáhá a podporuje funkci inzulinu. Je vhodná i pro diabetiky. Prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a prevence vzniku nádorových onemocnění.

Arašídové máslo je bohatým zdrojem proteinů, zdravých tuků omega-3 a 6 mastných kyselin. Pomáhá chránit mozkové buňky a zlepšuje paměť a soustředění.

Zázvor patří mezi nejzdravější koření na světě. Je nabitý živinami a biologicky aktivními látkami, které velmi prospívají zdraví těla i mozku. Zázvor pomáhá při nevolnosti, zmírňuje bolesti a otoky svalů, má protizánětlivý účinek, snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá při chronických zažívacích potížích, zmírňuje menstruační bolesti, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, chrání před Alzheimerovou nemocí a bojuje proti infekcím. Kdy se raději zázvoru vyhnout,.. při chorobách spojených s krvácením, při diabetu a při onemocnění srdce a cév. Také těhotné a kojící maminky by se zázvoru měly raději vyhnout. Pokud užíváte jakýkoliv lék vždy se poraďte s lékařem zda můžete konzumovat zázvor.