Vegan bezlepková palačinka s datlovým sirupem a vlašskými ořechy
Na jednu porci budeme potřebovat 40g ovesných vloček (bezlepkových), 1 lžičku lněného semínka, mletou skořici podle chuti a vodu. Vločky spolu se lněným semínkem rozmixujeme a postupně pak přiléváme vodu zhruba ( 110 ml ), aby nám vzniklo hustší těsto a do něj přisypeme trochu mleté skořice. Těsto necháme chvíli odstát asi tak 5 minut. Mezitím si nakrájíme čerstvé jablko nebo jakékoliv jiné ovoce. Těsto vlijeme nejlépe na palačinkovou pánev a na kapce kokosového oleje smažíme na mírném plameni z obou stran. Z tohohle množství je jedna palačinka, kterou jsem rozkrojila na polovinu. Každou půlku jsem pokapala datlovým sirupem, posypala rozemletýma vlašskýma ořechama a přeložila do tvaru trojúhelníku. Vrch palačinky jsem pak také dochutila datlovým sirupem a ořechy.
Datlový sirup obsahuje poměrně dost draslíku a vápníku, má méně kalorií než klasický cukr, ale i tak je to vysokokalorické sladidlo, proto by se měl používat s mírou a rozumem. Existuje výzkum, který naznačuje, že datlový sirup může mít antibakteriální účinky.
Lněná semínka ( vit. B, C, E, železo, draslík, vápník, hořčík) - obsahují velmi důležité omega 3 nasycené mastné kyseliny, které mají vliv na fyzické i psychické zdraví. Čistí trávicí soustavu, hlavně tlusté střevo. Působí proti bakteriím, virům, plísním pomáhá bojovat s cukrovkou a zbavuje tělo škodlivin. Pro těhotné maminky můžou být pomocníkem při uvolňování porodních cest:) Ovšem je velmi důležité jak se konzumujeme. Pokud semínka nerozdrtíme nebo nerozmixujeme tak naším tělem projdou bez užitku. Lněná semínka obsahují bílkoviny, sacharidy a tuky ( zhruba 37 procent ), a proto se rozemletá semínka rychle kazí. Připravujeme je vždy nejlépe čerstvá.
Ovesné vločky jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.
Kokosový olej nerafinovaný se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, neukládají se do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.
Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů, chrání tělo před stresem, má protizánětlivé účinky, zbavuje tělo infekcí, účastní se obnovy poškozených tkání a snižuje riziko vzniku onemocnění srdce. Snižuje hodnoty LDL cholesterolu a snižuje inzulinovou rezistenci a tím pomáhá a podporuje funkci inzulinu. Je vhodná i pro diabetiky. Prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a prevence vzniku nádorových onemocnění.
Vlašské ořechy obsahují důležité omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vit. E, B1, B2, B5, B6, B9, C, vápník, hořčík, železo, zinek, draslík. Mají dobrý vliv na psychiku a trávení. Udržují zdravou pokožku, nehty a vlasy, snižují krevní tlak, snižují špatný cholesterol. Působí protizánětlivě a antioxidačně, zlepšují paměť a soustředěnost, prevence Alzheimerovy choroby.
Jablka obsahují vit. C, K, A, E, B1, B2, B6, draslík, mangan, měď, polyfenoly a spoustu vlákniny. Pomáhají bojovat s nadváhou, snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Pomáhají snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu, fungují jako prebiotika a podporují tak zdravé střevní prostředí. Chrání mozek před demencí, sliznici žaludku a jsou pomocníkem při boji s astmatem.