Rychlý trhanec s chia semínkama, skořicí a jablkem bez lepku
Všem, kteří neradi připravují palačinky a jsou v napětí zda se jim podaří nebo ne nabízím ,,řešení" ve formě rychlého trhance :)) Žádné dlouhé pečení v troubě, ale stačí jen palačinková pánev a čím více trhání těsta při smažení tím lépe.
Suroviny (1 porce) :
- 50g čirokové mouky
- 100g vody
- 5g chia semínek
- 5g třtinového nerafinovaného cukru
- 1 jablko
- skořice, kokosový olej, rozinky nepřislazované a nesířené, (datlový sirup)
Smícháme mouku s vodou, cukrem, chia semínkama a necháme chvíli odstát. Na palačinkovou pánev dáme trošku kokosového oleje a až je pánev rozehřátá vlijeme na ni těsto, které obracečkou na pánvičce průběžné oddělujeme od sebe, aby nám vznikly malé kousky. Nedá to moc práce jelikož tato konzistence těsta se trhá téměř sama :) Trhanec na talíři posypeme rozinkami, skořicí, nahoru dáme jablko nakrájené na malé kousky a vše zakápneme datlovým sirupem nebo medem.
Datlový sirup obsahuje poměrně dost draslíku a vápníku. Má méně kalorií než klasický cukr, ale i tak je to vysokokalorické sladidlo, proto by se měl používat s mírou a rozumem. Existuje výzkum, který naznačuje, že datlový sirup může mít antibakteriální účinky.
Rozinky (Bio) obsahují vitamíny skupiny B, C, E, K, A, vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, sodík, zinek, draslík, antioxidanty a aminokyseliny. Mají nízký glykemický index, pomáhají regulovat cukr v krvi, obsahují malé množství tuků, pozitivně působí na trávicí systém, regulují krevní tlak, jsou vhodné při chudokrevnosti a odstraňují z těla škodlivé látky.
Jablka obsahují vit. C, K, A, E, B1, B2, B6, draslík, mangan, měď, polyfenoly a spoustu vlákniny. Pomáhají bojovat s nadváhou, snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Pomáhají snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu, fungují jako prebiotika a podporují tak zdravé střevní prostředí. Chrání mozek před demencí, sliznici žaludku a jsou pomocníkem při boji s astmatem.
Nerafinovaný třtinový cukr je zdravější variantou bílého rafinovaného cukru, z kterého byla během zpracování odstraněna melasa a byl vybělený. Kdežto třtinový cukr neprochází procesem chemické rafinace a bělení a neztrácí tak zdraví prospěšné látky jako jsou minerály, stopové prvky, vitamíny, enzymy a vláknina a nezatěžuje tolik organismus. Nadměrné slazení jakýmkoliv cukrem není pro náš organismus ovšem zdravé takže s cukrem šetříme.
Čiroková mouka má vyšší obsah proteinů. Čirok je bohatý také na antioxidanty, vitamíny skupiny B a některé minerály jako třeba vápník, draslík, hořčík. Pomáhá proti zánětu, při únavě, působí kladně na nervovou soustavu, snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu cukru v krvi, má blahodárný vliv na oči a pokožku. Podporuje metabolismus.
Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů, chrání tělo před stresem, má protizánětlivé účinky, zbavuje tělo infekcí, účastní se obnovy poškozených tkání a snižuje riziko vzniku onemocnění srdce. Snižuje hodnoty LDL cholesterolu, snižuje inzulinovou rezistenci a tím pomáhá a podporuje funkci inzulinu. Je vhodná i pro diabetiky. Prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a prevence vzniku nádorových onemocnění.
Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.
Chia semínka obsahují vápník, antioxidanty, omega 3 nenasycené mastné kyseliny, zahání pocit únavy, žízně a hladu. Jsou vhodná pro diabetiky, jelikož zpomalují proces trávení polysacharidů a to napomáhá k stálejší hladině cukru v krvi. Ovšem u některých lidí se může objevit alergie, která se projevuje nadýmáním!