Čokoládová pěna z Aquafaby s ovocem

22.09.2019

Možná už jste slyšeli slovo Aquafaba a nebo to bude pro někoho novinka. Jedná se o vodu z cizrny (a jiných luštěnin,.. stejně prý funguje i voda z bílých fazolí, ale s tím zatím nemám žádné zkušenosti), která dokáže nahradit vaječný bílek takže je vhodná pro všechny, kteří ho nechtějí či nemůžou z nějakého důvodu jíst. Používá se všude tam, kde chceme dosáhnout nadýchanějšího výsledku například do karbanátků, různých těst, nádivek, krémů, sýrů, ale jde z ní ušlehat i tuhý sníh, z kterého jde připravit čokoládová pěna, piškoty, pusinky, kokosky a dokonce i majonéza. Můžeme použít vodu z cizrny sterilizované, ale podle mě je vždy nejlepší to co si člověk připraví sám a ví pak s čím pracuje a co jí. Takže klasicky večer namočit cizrnu, další den veškerou vodu slít a cizrnu důkladně propláchnout, opět cizrnu zalít vodou, aby byla ponořená a uvařit do měkka (vaříme ji samozřejmě bez soli). Cizrna musí být opravdu velmi měkká, abychom měli ten správný vývar a úplně nejlepší je, když po uvaření necháme cizrnu ve vodě vychladnout. Pak už jen uvařenou cizrnu scedíme a ze vzniklé vody můžeme dle své libosti a fantazie tvořit :) Voda z cizrny by měla být zakalená a hustší konzistence připomínající vaječný bílek což zjistíme až po vychladnutí vody. Když je voda stále moc řídká tak ji lze ještě povařit a zredukovat. Pokud zrovna nechceme z uvařené cizrny nic připravovat tak ji můžeme rozdělit do sáčků, zamrazit a mít ji takhle nachystanou třeba na hummus.

30 ml Aquafaby nahradí jeden středně velký bílek a 45 ml Aquafaby nahradí 1 celé vejce. 

Mrzí mě, že jsem už daleko dřív nevyzkoušela pracovat s Aquafabou takže jsem v tomhle začátečník, ale můžu říct, že hned napoprvé se mi podařil vyšlehat krásně tuhý sníh. Šlehání vody z cizrny je daleko delší než šlehání vaječných bílků, ale výsledek stojí za to. Než vyšleháme tuhý sníh tak nám to zabere asi takových 15 minut takže se nelekáme, že se delší dobu nic neděje a vesele šleháme a šleháme :)

Na 3 porce čokoládové pěny jsem použila:

  • 150ml Aquafaby 
  • 1 lžíci třtinového nerafinovaného cukru 
  • 75g rozpuštěné vysokoprocentní (90%) čokolády 
  • mražené ovoce podle chuti (kyselejší ovoce mi přijde nejvhodnější)

Nejdříve si do misek nebo skleniček nasypeme ovoce. Pak rozpustíme čokoládu a necháme ji vychladnout. Jako poslední začneme ve vhodné nádobě mixovat Aquafabu. Asi po 5 minutách přidáme 1 lžíci cukru a pokračujeme dál ve šlehání až nám vznikne tuhý sníh. Do vyšlehaného sněhu velmi opatrně a jemně vmícháváme po troškách připravenou čokoládu. Takto připravenou pěnu už jen dáme do připravených sklenic s ovocem a necháme alespoň na 2 hodiny v lednici vychladit.