Bezlepkový chleba kynutý přes noc
03.12.2023
Příprava chlebu je strašně jednoduchá a nenáročná. Stačí jen všechny suroviny smíchat, nechat přes noc kynout a na druhý den už jen upéct. V podstatě je jedno jak bude velký hrnek, který použijete, protože jde hlavně o poměr mouky a vody a to 3 : 1,5
Většinou používám hrnek 250ml, kdy ho plním moukou až po okraj.
Suroviny
- 1 hrnek jemně mletých ovesných vloček
- 1 hrnek čirokové mouky
- 1 hrnek mouiy Doves Farm bílé samokypřící
- menší polovina sáčku sušeného droždí
- 1 lžička soli - používám růžovou himalájskou sůl
- seminka podle chuti
- 1 a půl hrnku vlažné vody
Všechny suroviny smícháme ve velké míse, kterou přikryjeme buď stejně velkou poklicí od hrnce a nebo vrch překryjeme potravinářskou fólií a necháme v teple kynout celou noc. Na druhý den do nějaké vhodné nádoby na pečení dáme pečící papír do kterého dáme těsto, které je tekuté a pečeme v předehřáté troubě na 180°C hodinu. Poslednich zhruba 15 minut chleba i s pečícím papírem vytáhneme z nádoby a pečeme jen na mřížce v troubě. Po upečení necháme chleba vychladnout na mřížce, aby se nezapařil.