Bezlepkové müsli
Proč si připravit základ pro müsli pouze z ovesných bezlepkových vloček, javorového sirupu a kokosového oleje? Protože pak si můžeme podle chuti připravit vždy novou směs. Zrovna takovou na jakou budeme mít chuť. Takže se nám pak takové müsli nikdy neomrzí a může si pochutnat celá rodina :)
Suroviny pro základ na müsli :
- 200g ovesných bezlepkových vloček
- 10g kokosového nerafinovaného oleje
- 2 lžíce javorového sirupu
Nejdříve opečeme na suché pánvi za stálého promíchávání ovesné vločky dokud nezačnou vonět. Dáváme pozor, abychom je nepřipálili. Pak přidáme kokosový olej a sirup a opět za stálého promíchávání na mírném plameni vločky opékáme zhruba 5 minut. Já jsem nakonec ještě přisypala skořici, ale tu lze přimíchat až pak do každé porce zvlášť. Takto připravené vločky necháme dobře vychladnout a skladujeme je v uzavřené nádobě.
Na 1 porci používám 45g takto připraveného müsli do kterého přimíchám oříšky, sušené ovoce, semínka, kakaové boby, kokos, chia semínka prostě cokoliv co mě napadne:)
Vždy by jste měli, ale při míchání müsli myslet na to co v daném mixu převažuje. Pokud bude v müsli spíše více tuků (oříšky, semínka, kokos, čokoláda, kakaové boby....) pak takové müsli kombinujeme - zalijeme raději rozmixovaným banánem (lesním ovocem, jablkem, hruškou, ananasem,..) společně s vodou a proteinem. Naopak pokud do müsli přidáme spíše sušené ovoce pak ho kombinujeme například s domácím mandlovým mlékem, kokosovým jogurtem atd. společně opět s proteinem. Snažíme se, aby v jídle byly rovnoměrně zastoupeny sacharidy, tuky a bílkoviny.